Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Verdens aidsdag markeres over hele landet den 1. desember og på Oslo S hadde over 30 organisasjoner stand.

Hans Heen Sikkeland, leder av LLH Oslo og Akershus og koordinator for Verdens aidsdag i Oslo, var på plass for å hilse på alle organisasjonene som hadde stand på Oslo S i dag.
– Det er over 30 organisasjoner som har stand her i dag, alt fra frivillige organisasjoner, brukerorganisasjoner til Helsedirektoratet og Norad, sier Heen Sikkeland til Blikk Nett.

Han mener at Verdens aidsdag fortsatt har en betydning og en funksjon.
– Med hensyn til kunnskapen vi har i dag om hiv og aids er dette en viktig markeringsdag, fordi kunnskapsnivået er ikke slik det burde være. Stigmatiseringen mange som lever med hiv blir utsatt for viser også at vi fortsatt har mange utfordringer.

Til tross for gode medisiner og det faktum at man kan leve et godt liv som hivpositiv i dagens Norge, så står utfordringene i kø.
– Det at hiv videreføres fra person til person er en utfordring, og det må fortsatt jobbes for å hindre spredning. Det brukes alt for lite kondom her i landet, så der har vi en kjempeutfordring, i tillegg til at folk ikke tester seg så ofte som de bør, sier Hans Heen Sikkeland til Blikk Nett.

Ungdommen stiller opp
Åshild Marie Vige, som er koordinator for den nasjonale Verdens aidsdagen, var også tilstede på Oslo S for å treffe organisasjoner og publikum.
– Det er en stor Verdens aidsdag i år. Det er over 25 registrerte arrangementer over hele landet, mot 12 i fjor. Nytt i år er også at det er mange ungdomsorganisasjoner som står bak alle de innmeldte arrangementene og som også står på stand blant annet her på Oslo S og andre steder i landet i dag, alt fra Røde Kors Ungdom til Skeiv Ungdom, sier Vige til Blikk Nett.

Etter stands og opplysningsarbeid på Oslo S fortsetter Verdens aidsdag med ulike arrangementer forteller Vige.
– I Oslo er det blant annet et faglig seminar i regi av Hiv Norge hvor temaet er «Hvordan har sikker hivsex». I tillegg er det en interreligiøs markering på Bymisjonssenteret på Tøyen kl 17.30 i regi av blant andre Kirkens bymisjon, og så er det Verdens aidsdag-festival på Cosmopolite hvor den svenske komikeren Shan the Man, den somaliske sangeren Shamsa Mohamed og Kaveh fra Norge er noen av de største trekkplastrene. Det blir også moteshow, danseshow og dj kombinert med live show, forteller Vige til Blikk Nett.

Tester miljøet
Helseutvalget hadde tradisjonen tro også stand på Oslo S 1. desember og informerte publikum om hiv, sikrere sex og benyttet seg av sitt lykkehjul for å spre kunnskap. Tidligere denne uka hadde Helseutvalget også besøk av helseminister Bent Høie og barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne. Ministerne var invitert for å bli bedre kjent med Helseutvalgets Sjekkpunkt tilbud.
– Høie og Horne var invitert til Helseutvalget i anledning den europeiske hivtestuka. Helseminister Høie takket Helseutvalget for innsatsen vår gjennom 30 år, på samme tid som han oppfordret oss til å søke på de to millionene som er satt av til lavterskeltilbud som hivtesting, sier Rolf Angeltvedt, faglig og administrativ leder i Helseutvalget.

Helseutvalgets Sjekkpunkt tilbyr menn som har sex med menn hurtigtest for hiv og ministerne fikk selv se hvordan testingen gjennomføres.
– Høie og Horne fikk se hvordan vårt målrettete tilbud fungerer, et tilbud som er skreddersydd over flere år. Og de fikk se at vi når menn som vanligvis ikke ville testet seg. De fikk også vite at hver femtiende test vi utfører på Sjekkpunkt er positiv. Vi tar også testingen med ut i miljøet og har blant annet testet på London Pub og SLM – tilbud som har blitt godt mottatt av miljøet, sier Angeltvedt til Blikk Nett.

Mer om Verdens aidsdag og lokale arrangement finner du her:  vad.no

VAD-01
VAD-02
VAD-03
VAD-04
VAD-05
VAD-06
VAD-08
VAD-07