Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Amal Aden er blant de nominerte i Dagbladets kåring av Årets navn. 

Ti kandidater er valgt ut og folket stemmer på sin favoritt. Blant de ti finnes kjente navn som Cecilia Brækhus, Magnus Carlsen, Siv Jensen, Erna Solberg, Ylvis-brødrene og Amal Aden.

Amal Aden er kjent både i og utenfor lhbt-miljøet for sin utrettelige kamp for menneskerettigheter. Tidligere i år vant Aden Amnesty-prisen for sitt fokus på nettopp menneskerettigheter, og det er en kamp som koster.

Den norsk-somaliske forfatteren og foredragsholderen har flere ganger mottatt drapstrusler og sjikaneringer, men fortsetter å skrive og snakke om det hun tror på. Etter en paraden under Skeive dager i Oslo i sommer, mottok hun 146 trusselmeldinger på mobilen, hvorav flere var drapstrusler.

Amal Aden debuterte i 2008 med boka «Se oss. Bekymringsmelding fra en ung norsksomalisk kvinne» hvor hun skildrer forholdene i det norsk-somaliske miljøet i Norge fra innsiden. Hun er selv født i Nord-Somalia. I 1996 kom hun til Norge som 13-åring etter å ha levd som gatebarn i hjemlandet. Hun var analfabet, men i dag jobber hun som tolk, foredragsholder og forfatter. Hun har skrevet fire bøker og en pamflett, den siste, «Om håpet glipper, er alt tapt» o homofile flyktinger.

Men allerede før Amal Aden skrev sin første bok, fikk hun en rekke trusler etter å ha refset kritikkverdige forhold i innvandrermiljøer. Hun må nå leve med politibeskyttelse og voldsalarm. Det stoppet likevel ikke to somaliske kvinner fra å angripe Aden på åpen gate i Oslo 8. november i år. Angriperne beskyldte henne for å bringe skam over det somaliske miljøet og Aden ble fysisk angrepet.

Det stopper ikke Amal Aden fra å kjempe videre for sakene hun tror på, blant annet kvinners rettigheter, frihet, likestilling, og lhbt-rettigheter, og nå kan hun bli kåret til Årets navn av Dagbladets lesere for sitt engasjement.

Men å gå rundt å vente eller håpe på priser er ikke noe Amal Aden har tid til.
– Nei jeg bruker ikke tid på å tenke på om jeg får priser. Men det er klart det påvirker livet mitt når det skjer, sier Amal Aden til Blikk Nett.

I 2011 tronet Amal Aden øverst på Gaysirs Årets Lesbetopp og prisen på 10 000 kroner ga hun til Skeiv Verden. I stedet for å legge fokus på seg selv som person mener Aden at prisene er med på å løfte fram kampsakene hennes.
– Det er en oppmuntring ikke bare for meg, men for alle som kjemper de samme kampene. Det er også viktige signaler som når fram til de som sitter alene og sliter. Samtidig fører det med seg et økt fokus og det hjelper bestandig, sier Aden.

I forbindelse med nominasjonen til Årets navn uttalte Amal Aden i et intervju med Dagbladet at hun synes det norske debattklimaet er bra, men at hun stadig blir skuffet over folks likegyldighet. Håpet er at flere skal engasjere seg og ta til motmæle mot ekstreme ytringer, hvis ikke vil det være et stort tap for ytringsfriheten.

Den oppfordringen går også til lhbt-miljøet.
– Lhbt-miljøet gjør mye bra som også inkluderer kvinners rettigheter og kamp mot rasisme, men man kan alltid bli bedre mener jeg. Det er så mange som sliter med fordommer, vold og sjikane. Jeg kjenner det fortsatt i kroppen etter at jeg gikk i paraden i Oslo i sommer, sier Aden og påpeker at folk flest ikke skjønner konsekvensene av å leve med trusler.
– De fleste klarer ikke å sette seg inn i hvordan det oppleves. De forstår heller ikke hvor mye det koster å stå i en slik kamp. Det å bli spyttet på, kalt hore, jævla lesbe og bli fysisk angrepet er vondt.

Etter overfallet i Oslo 8. november opplevde Amal Aden at Ubaydullah Hussain, kjent fra den islamistiske gruppen Profetens Ummah, støttet volden hun ble utsatt for.
«Jeg er helt enig. De burde absolutt ikke slå henne. De burde ha steinet henne til døde da praktisering av homofili skal straffes med døden», skrev Ubaydullah Hussain på sin Facebookside.

– Slike uttalelser er ikke noe nytt for meg. Det er slikt jeg hører omtrent hver eneste dag. Men jeg savner at noen tar dette på alvor. Det å true andre på livet er ikke ytringsfrihet. Slike uttalelser må få konsekvenser. Det savner jeg i Norge i dag, avslutter Amal Aden.

Mer om Årets navn: Hvem er «Årets navn»?