Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Ønsker du å drømme deg bort i førjulstiden? Eller gleder du deg til å senke skuldrene med en god bok i julehelgen? Ta frem Virginia Woolfs «Orlando» (1928) fra bokhyllen eller last den ned på din Kindle eller iPad. Klassikeren er blitt kalt verdens lengste kjærlighetsbrev, og er Woolfs hyllest til eksentriske Vita Sackville-West, forfatteren som Woolf skal ha hatt en affære med.

I romanen, Woolfs semibiografi, følger vi androgyne Orlandos reise gjennom tre århundrer. Som ung mann ved hoffet til Elizabeth I og helt frem til 1920-tallet, der vi møter Orlando som berømt kvinne og forfatter. Orlando var både elskeren til Elizabeth I og den russiske prinsessen Sasha. Inspirasjon til Orlando og Sashas kjærlighetsforhold skal Virginia Woolf ha hentet fra Vita Sackville-Wests stormfylte affære med Violet Trefusis, som også er utførlig beskrevet i Nigel Nicholsons «Portrett av et ekteskap» (1973).

Virginia Woolf (1882 – 1941) er også kjent for bøkene «Mrs Dalloway» (1925), «To the Lighthouse» (1927) og «A Room of One’s Own (1929). Hun var del av en forfattergruppe som senere ble kjent som The Bloomsbury Group. Forfatteren var gift med Leonard Woolf. og sammen grunnla de forlaget Hogarth Press, som hadde T.S. Eliot og Katherine Mansfield på listen.

Den banebrytende boken er blitt til både teaterstykke og film. Mest tilgjengelig av disse nå i juletiden er selvfølgelig filmen, med fantastiske Tilda Swinton i hovedrollen som Orlando. Sally Potter står for regien og uforglemmelige Quentin Crisp spiller Queen Elizabeth I.

«Orlando» finnes også som lydbok, for de som elsker å få klassisk, britisk engelsk rett i øret: «He – for there could be no doubt of his sex, though the fashion of the time did something to disguise it…»

God klassiker!