Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

En miks av Gaysir og Facebook, kun for kvinner. Etter drøye tre uker på lufta har nettstedet Lezbook kommet opp i 118 medlemmer. Initiativtakerne følger nå spent med på utviklingen på «Skeivt samfunn for skeive jenter».

Lezbook skal bli en sosial og informativ tjeneste for alle skeive jenter i hele landet. Gjester kan logge seg inn eller kun besøke sidene. Nettsamfunnet lover 100 prosent anonymitet.

– Vi skal ikke være en konkurrent til Gaysir, men et supplement. Vår tjeneste ligner nok mer på Facebook i utformingen, der man både kan dele til alle og være helt private. På Lezbook er det ikke lagt opp til å være like sjekkete som på Gaysir, sier en av initiativtakerne til nettstedet, Trude Bergheim Mikkelsen.

Mikkelsen er en av fire kvinner i alderen fra 21 til 40 år som står bak gratistjenesten. Initiativtakerne har ulik bakgrunn – fra journalistikk til kjønnsforskning og webtjenester. Gjengen av frivillige har brukt av sin fritid og sine egne penger til å starte Lezbook. I tillegg har foreningen Lezbook Norge fått 30 000 kroner fra Bufdir (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet) til å utvikle sidene. Pengene har Lezbook brukt til å kjøpe serverplass for tre år. 

Inspirerte
De fire kvinnene, som alle holder til i Bergen, ble inspirerte da deres Facebook-gruppe Lezbook Norge raskt kom opp i 1000 medlemmer.
– Vi startet gruppen i 2010. Men Facebook har sine begrensninger, og derfor ønsket vi heller å starte noe eget. Vi tror det er et marked for våre sider. De er rene jentesider og skal være frie for kondomreklamer og hiv/aidskampanjer for å sette det litt på spissen, sier Mikkelsen.

Lezbook ønsker å være helt fri for reklame, i alle fall i startfasen.

– Hvordan kommer dere til å overleve uten reklame?

– Vi kommer til å søke om flere offentlige midler, men er også åpen for doneringer, uten at folk skal føle seg forpliktet til å gi penger. På sikt er det mulig vi kommer til å gjøre bruk av reklame, for vi ønsker at tjenesten skal forbli gratis, sier Mikkelsen.

Responsen på Lezbook har så langt vært positiv, og Lezbook-gjengen følger nå aktivt med på medlemstallene og trafikken på sidene. Gjennomsnittsalderen på medlemmene er på 30 år, så jeg tror vi treffer bredt så langt. Etterhvert som vi får innspill og ser hva som fungerer og ikke, kommer vi nok til å endre på sidene. Det er viktig for oss at medlemmene føler at sidene er deres, slik at de blir brukt, sier Mikkelsen.

Alle kan bidra
Alle som er innlogget kan legge ut sine innlegg og events. Nyhetene på forsiden legges kun inn av redaksjonen i Lezbook.

– Nyhetene virker anonyme uten byline?
– Vi ønsker ikke personfokus, artiklene er et samarbeid mellom oss fire som står bak. Men det er ingenting i veien for at vi kan ha byline, dersom noen flere vil bidra, sier Mikkelsen.

– Hva med redaktøransvaret – folk kan ikke publisere hva som helst?
– I utgangspunktet får det stå for deres egen regning, men som vi skriver i våre regler for deltakelse har vi nulltoleranse for personangrep, hets og mobbing, understreker Mikkelsen.

Mikkelsen og Lezbook oppfordrer nå flere kvinner til å være med i foreningen Lezbook Norge, for å bygge opp det nye nettsamfunnet med mer informasjon.
– I tillegg til den sosiale delen er vårt mål å være en informasjonsbank der du kan finne absolutt alt av informasjon for skeive jenter. Derfor vil vi gjerne ha kvinner fra hele landet med. Vår gruppe inkluderer to heterojenter, så det spiller ingen rolle om du er lesbe, bifil, transperson eller hetero, sier Mikkelsen.