Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Det startet under OL i Vancouver i 2010 med et eget homohus, kalt Pride House. Nå har Pride House blitt et verdensomspennende tiltak og arrangeres under store idrettsarrangement. Men ikke i Sotsji.

Det er tradisjon at det under OL åpner en rekke hus hvor utøvere og andre som er tilknyttet arrangementet kan sosialisere. Da Vancouver var vert for de olympiske lekene i 2010 tok Dean Nelson initiativ til å arrangere et Pride House hvor skeive utøver og vennene deres kunne samles.

Dean Nelson eier og driver et av verdens største vintersteder for homser og lesber, GayWhistler, like utenfor Vancouver, hvor mange av øvelsene under OL fant sted. I forkant av OL i Vancouver fortalte Nelson i et intervju med Blikk Nett at han arrangerte Pride House fordi homofili er så tabubelagt innen idrett. Men han la også vekt på at Pride House var åpent for alle.
– Det som hadde vært flott var hvis utøvere kom innom, uansett legning, for å vise at de støtter saken, som tross alt handler om menneskerettigheter. Men det er klart at det største som kunne skje er at det kommer en utøver og sier «jeg er homo og jeg vant gull i dag». Det ville vært en sterk melding å sende ut i verden, sa Dean Nelson.

Pride House, som ble arrangert på Pan Pacific Hotel i Whistler Village, ble støttet av skeive organsisasjoner, som blant andre Gay and Lesbian International Sport Association – North America, og visjonen var at konseptet skulle vandre videre til andre verstbyer for OL.

Visjonen nådde ut og Pride House har nå blitt et anerkjent tilbud under store idrettsarrangement verden over. Under UEFA Euro 2012 i Warsawa hadde både spillere og publikum tilgang til Pride House. Under sommer-OL i London i 2012 var det også Pride House i tilknytning til lekene. Pride House vil også arrangeres i forbindelse med FIFA World Cup 2014 og under sommer-OL i Rio i 2016. I dag er det paraplyorganisasjonen Pride House International som står for arrangementene.

Nei fra Sotsji
Pride House International tas ikke imot med åpne armer overalt. Da organisasjonen tok kontakt med Russlands olympiske komité i 2013 fikk de blankt avslag på forespørselen om Pride House under lekene i Sotsji. Organisasjonen tok kontakt med olympiske komiteer i en rekke land for å spørre om noen var villig til å huse Pride House i sitt nasjonale hus i Sotsji.

Enn så lenge har ingen land åpnet døren.
– Men vi har fått mye positiv feedback fra et lite antall nasjonale olympiske komiteer og håper vi har flere detaljer og positive resultat i løpet av kort tid, sier Lou Englefield.

Englefield er koordinator i Pride House International.
– Vi skjønte i god tid før lekene i Sostji at verden måtte stå sammen og vise støtte og solidaritet med utøverne i Sotsji, og ellers i Russland, og at det er spesielt viktig med arrangementer og tilbud som ikke rammes av de homofobe lovene som nå er på plass i Russland, sier Englefield.

Pride House over hele verden
I mangel av et Pride House i Sotsji har organisasjonen kommet opp med en alternativ løsning. Lhbt-aktivister og skeive idrettsutøver over hele verden oppfordres til å arrangere lokale Pride House for på den måten å vise solidaritet med lhbt-befolkningen i Russland og skeive utøvere i Sotsji.

Det er et initiativ som støttes av blant andre Gay and Lesbian International Sports Association (GLISA).
– Det er allerede registrert en rekke Pride House-arrangementer knyttet til Sotsji OL fordelt på en rekke byer i verden, sier Daniel Vaudrin i GLISA.

I byer som København, Sao Paulo, München, Johannesburg og Paris er det registrert Pride House, og listen blir stadig lengre. Lokale arrangører oppfordres til å registrere seg på nettsidene til Pride House International for på den måten å synliggjøre aktiviteten. Nettsidene til tilbyr også materiell til arrangører, som tilgang til dokumentarfilmer om lhbt og idrett.

– Et Pride House kan ha en rekke forskjellige former. Man kan ha filmvisninger, paneldebatter med fokus på menneskerettigheter, Russland, homofobi i idrett og liknende. Det kan også inneholde kunstutstillinger, foredrag eller sportsaktiviteter. Og selvsagt skal man samles for å se lekene fra Sotsji sammen. Men hovedmålet for et Pride House i forbindelse med Sotsji OL bør være å informere om situasjonen i Russland, sier Daniel Vaudrin.

Skolerer den norske delegasjonen
Det er ikke planlagt Pride House i Oslo i forbindelse med Sotsji-OL, men LLH har de siste ukene vært travelt opptatt med å få lhbt-perspektivet løftet fram i forbindelse med lekene.
– LLH, i samarbeid med Skeiv ungdom, Amnesty, Bellona og Helsingforskomiteen, arrangerer i ettermiddag en alternativ åpningsseremoni for alle på Youngstorget i Oslo, sier LLH-leder Bård Nylund til Blikk Nett.

OL i Sotsji 2014: Åpningsseremoni for alle går av stabelen kl 17 og liknende arrangement finner sted i Bergen og Stavanger.
– I tillegg har vi hatt aktivistseminar og journalistseminar om situasjonen for lhbt-befolkningen i Russland etter at propagandaloven ble innført. Vi jobber også aktivt med å forberede journalister og andre som skal til OL i Sotsji, som for eksempel Idrettsstyret og ikke minst vertskapet til Norway House, forteller Nylund.

– Vi skal også ha møte med den norske delegasjonen som skal representere Norge i Sotsji under lekene.

Sammen med Skeiv ungdom, Amnesty, Bellona og Helsingforskomiteen har LLH utstyrt journalister og andre med en håndbok som gir en grundig innføring i menneskerettighetssituasjonen i Russland.
– Den har også vertskapet for Norway House fått og vi har oppfordret dem til å benytte seg av håndboka – og ikke bare ha fokus på gullmedaljer. Medaljene som deles ut under vinter-OL har en bakside som er alvorlig for veldig mange mennesker.

LLH kommer til å følge med på den norske delegasjonen og forventer at lhbt-perspektivet ikke glemmes.
– Vi vil blant annet holde kontakt med Idrettsforbundet og forventer å få høre hva som skjer. Norway House må ikke bli en arena hvor det bare bespises og drikkes med det mål for øye at Oslo skal få tildelt OL i 2022, slik Gerhard Heiberg har uttalt.

OL i Sotsji 2014: Åpningsseremoni for alle, tirsdag 28. januar, kl 17 på følgende steder: Youngstorget i Oslo og Den blå steinen i Bergen. I Stavanger kl 16 ved Arneageren foran Kulturhuset.

Mer info om Pride House International:  pridehouseinternational.org