Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

– Jeg får en vond smak i munnen når jeg tenker på at norske idrettstopper og politikere reiser til Sotsji for å drive norsk propaganda i et land hvor det er forbudt å drive såkalt homopropaganda, sier Bård Nylund, leder i LLH.

LLH har lenge jobbet for å få Norges Idrettsforbund og norske politikere til å ta et aktivt standpunkt mot den systematiske diskrimineringen og forfølgelsen av homofile i OL-vertslandet Russland, slik som blant annet den finske og svenske idrettsministeren har gjort.
– Jeg synes det er urovekkende når vår egen idrettsminister Torild Widveys reaksjon på den svenske idrettsministerens standpunkt er å si at «slik vil ikke vi fremstå». Da er spørsmålet egentlig hvordan vi vil fremstå, og det jeg ser er norsk propaganda, sier Nylund.

Han reagerer på at Oslo 2022 vil drive aktiv PR fra Norway House med støtte fra Norges Idrettsforbund og IOC-topp Gerhard Heiberg under lekene i Sotsji.
– Det er fint at idrettsutøvere reiser til OL i Sotsji for å konkurrere og oppfordrer ikke til boikott av lekene, men alle offisielle delegater har et ansvar for å ta avstand fra grove menneskerettighetsbrudd, særlig politikere og idrettstopper, sier Nylund.

Inviterer til alternativ OL seremoni
De såkalte anti-propaganda lovene i Russland forbyr positiv og nøytral omtale av homofili.

Det gjør det umulig for homofile å åpent stå frem og markere seg i kampen for rettigheter.
– Konsekvensen er en farlig holdningsendring i Russland som svekker rettsvernet til en sårbar gruppe som utsettes for vold og diskriminering. Vi ser også at flere land nå følger Putins linje så Putins propaganda virker. Spørsmålet er da om vårt svar er å drive norsk OL propaganda, sier Nylund.

Putins homofiendtlige lovgivning spres nå til flere av Russlands naboland som blant Litauen, Ukraina og Kazakhstan.
– Vi vil i dag markere vår motstand med en alternativ åpningsseremoni og både idrettsministeren og idrettspresidenten er selvsagt invitert til å være med på markeringen som klart tar avstand til de menneskerettighetsbrudd homofile utsettes for i Russland, sier Nylund.

Den alternative åpningsseremonien går av stabelen på Youngstorget 28. januar kl. 17 i regi av LLH, Helsingforskomiteen, Amnesty International Norge, Bellona og Skeiv Ungdom. Seremonien vil inneholde dans, musikk og tradisjonell innmarsj i tillegg til politiske appeller.