Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

– Hver dag under OL publiserer Skeiv Ungdom en ny historie fra en russisk, skeiv tenåring på Blikk Nett.

For Skeiv Ungdom er det skremmende å se utviklingen i Russland, hvor diskriminering har blitt lovfestet og mangfoldet blir usynliggjort. Nettopp derfor er (u)synlig temaet for Skeiv Ungdom sin OL-kampanje.

I et land hvor positiv og nøytral omtale av «ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner» er forbudt ovenfor mindreårige, blir man lett usynlig og alene som ung og skeiv. Det vil Skeiv Ungdom bidra til å gjøre noe med.

– Hver dag gjennom hele OL kommer Skeiv Ungdom til å publisere en ny historie fra en russisk, skeiv tenåring på Blikk Nett. Historiene har vi hentet fra 404-barna-prosjektet i Russland, et viktig prosjekt for lhbt-tenåringer startet opp av den skeive journalisten Lena Klimova, sier Marthe Øvrum til Blikk Nett.

Personlige historier
13. februar i fjor ble artikkelen til Lena Klimova, «Den perverse staten», publisert på nettportalen RosBalt i Russland. Artikkelen ble skrevet i forbindelse med innføringen av antipropagandaloven. Etter publiseringen mottok Lena en mail fra en 15 år gammel lesbisk jente som hadde bestemt seg for å ta selvmord. Men etter å ha lest Lenas artikkel ombestemte hun seg. Hun var ikke lenger alene, hun var ikke usynlig.

– Lena brevvekslet litt med jenta, og forsøkte å finne stoff på nettet om russiske lhbt-tenåringer. Det var omtrent ingenting å finne. Akkurat som feilmeldingen «Error 404 File not found». Det ble utgangspunktet for det vi i dag kjenner som «404-barna», sier Øvrum.

Klimova gjennomførte en spørreundersøkelse blant unge skeive på nett og skrev en artikkelserie om «404-barna». Gjennom dette arbeidet fikk hun kontakt med mange unge skeive og ble introdusert for deres historier.
– I dag består 404-barna av to ulike konsepter. En lukket selvhjelpsgruppe for lhbt-ungdommer med litt over 1000 medlemmer på nettsamfunnet VKontakte, og en brev- og fotoaksjon hvor Russlands unge skeive deler sine historier med omverdenen via VKontakte og Facebook, forteller Øvrum.

I samarbeid med 404-barna og Russlandkjenner Jan Wesenberg har Skeiv Ungdom fått oversatt en rekke av 404-barnas historier. Historier om hat, vold, mishandling, undertrykkelse og ensomhet – men også om kjærlighet, pågangsmot, fellesskap og styrke.
– I løpet av OL vil vi publisere en historie fra 404-barna om dagen. For Russlands unge skeive fortjener på ingen måte å leve livene sine som usynlige, avslutter Marthe Øvrum i Skeiv Ungdom.

Blikk Nett vil publisere en ny historie hver dag kl 12 under OL i Sotsji.

Les den første historien her: 404-barna: Anastasia