Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Riot girrrl-bevegelsens frontkvinne Kathleen Hannah spiller på Øyafestivalen i august.

Feminist- og queerikonet Kathleen Hannah var en av grunnleggerne av feministbevegelsen riot grrrl på 90-tallet med bandet Bikini Kill. Bandet ble inspirasjon for mange queers og feminister av alle kjønn og identiteter med album som «Revolution Girl Style Now!» og
låter som «Rebel Girl».

I 1998 ga Hannah ut soloalbumet «Julie Ruin» før hun samme år startet bandet Le Tigre sammen med Johanna Fateman. I 2001 ble queeraktivisten JD Samson også med i bandet.
Le Tigre fortsatte feminist og queerkampen med sin discopunk på debutalbumet «Le Tigre» (1999). Suksessen kom med albumet «Feminist Sweepstakes» i 2001 og låter som «Dyke March 2001» og «FYR» ble kampsanger for en ny generasjon queers.

Le Tigre ga ut sitt siste album, «This Island», i 2004 og plata huskes spesielt for låta «Viz» hvor JD Samson hyller maskuline lesber og båndene som knyttes på utsiden av normene:
«Theres a slap on my back/i find another butch, hat cocked, and we/we put our hands in the crowd/and over and over/we jump up and down/they call it climbing, and we call it visibility/they call it coolness, and we call it visibility/they call it way too rowdy, and we call it finally free».

I 2005 var Le Tigre historie og Kathleen Hannah trakk seg tilbake fra rampelyset på grunn av sykdom. Men i 2013 returnerte hun med bandet The Julie Ruin og torsdag 7. august står Øyafestivalen på spilleplanen. Sjekk også dokumentaren «The Punk Rock Singer» om Kathleen Hannah.

Blikk Nett varmer opp med en godbit fra Bikini Kill.