Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Det er like før Oslo fagottkor pakker koffertene og setter kursen mot Australia hvor Mardi Gras og to konserter i Sydney operahus venter.

Oslo Fagottkor holder konsert i Sydney operahus onsdag 26. og torsdag 27. februar. Fagottene opptrer med det splitter nye og spesialskrevne showet «The Hills Are Stayin’ Alive» i forbindelse med Mardi Gras, en av verdens største pridefestivaler.

– Om dette er det største Oslo fagottkor har gjort noensinne er vanskelig å svare på. På noen måter er det absolutt det. Det er det lengste vi har reist noen gang og det mest ambisiøse prosjektet vi har satt i gang i løpet av de ti årene vi har eksistert, sier Andreas Birger Johansen i Oslo fagottkor til Blikk Nett før avreise til Sydney.

Oslo fagottkor så dagens lys i 2004, etter at noen venner ytret felles ønske om mer sang. De var menn som var glad i menn som var glad i menn som var glad i musikk og dans – altså hverandre. Snart hadde sanggruppen vokst til å bli til Norges lekreste homsekor.

10-års jubileum
Siden 2014 er et jubileumsår valgte koret å trå til med store planer. Juleplate har de spilt inn, og nå venter altså Sydney og to konserter i det berømte operahuset, hvor de reiser med sin store diva og beskytter, Ingrid Bjørnov. Hvordan det skjedde har Johansen svaret på.

– Ingrid Bjørnov var i Sydney i fjor og opplevde Mardi Gras og tenkte øyeblikkelig på Oslo fagottkor. Vi hadde allerede snakket om hvordan vi skulle feire 10-års jubileet til koret og kom opp med forskjellige planer. Ingen var for ville og da Sydney kom opp bestemte vi oss for det.

Det startet kanskje i det små i 2004, men etter dette har Oslo fagottkor hyppig vært å finne i landets mange rampelys. Koret er kjent for sin humoristiske tilnærming til materialet de fremfører, og dyrker sjangeren musikk-komikk. Ingen sjangre skånes for fagottenes skråblikk. Korets kjepphest er likevel at musikalsk kvalitet alltid skal være fundamentet.

Celeber gjesteliste
Oslo fagottkor har to faste produksjoner i året – sommershow på Chat Noir i Oslo, og julekonserter i Lilleborg kirke. Sommershowene har hatt kjente konferansiernavn, fra Titten Tei i 2005, via Eli Rygg, Jonas Gardell og Ingrid Bjørnov, til Kari Slaatsveen i 2011. I 2012 stilte de for første gang uten konferansier, men selvfølgelig med sin faste dirigent Therese Kinzler Eriksen. Hun har ledet koret gjennom ild og vann siden begynnelsen.

Utover egne produksjoner har de også medvirket på arrangementer i regi av andre – Melodi Grand Prix, Ski-VM i Oslo, Ingrid Bjørnovs Reisen til popstjernen på TV2, sommershow på Hvaler, og på internasjonale korstevner, for å nevne noe. Under World Outgames i København i 2009 ble de sågar kåret til verdensmestere i homokor.

Dugnadsånden lever
For å rekke over alt må koret hente fram dugnadsånden – en ånd som lenge ble spådd å ha avgått med døden. Men ikke i dette koret.
– Alt vi har gjort de siste årene har vært ren dugnad fra alle i koret, inkludert Ingrid Bjørnov. Sammen har vi sunget og opptrådt og på den måten fylt reisekassen, sier Johansen.

– Hvordan arter en turne med fagottene seg?
– Vi er som en barneflokk, og det krever sitt for å holde styr på alt sammen, og alle sammen. Men vi gleder oss stort til å opptre i operahuset i Sydney, sier Johansen og forteller at turen også er en ferietur.

– Men vi er åpen for flere konserter mens vi er der. I tillegg venter vi på klarsignal slik at vi kan gå i den store prideparaden under Mardi Gras. Da blir det norske fagotter i rosa og hvite matrosdresser, lover Andreas Birger Johansen i Oslo fagottkor.

Mer om Oslo fagottkor: oslofagottkor