Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

– «Artful» av den skotske forfatteren Ali Smith blander romanformen med essays, sier Dag Johan Haugerud.

– «Artful» er en blanding av essays og fiksjon, og handler til det ytre om en jente som har mistet kjæresten og bearbeider minnet om henne. Ali Smith forteller historien mens hun baker inn tekster om språk og litteratur på en veldig fin måte. Jeg kan anbefale å lese flere av bøkene hennes og ellers se både «Demoner» på Nationaltheatret og Eskil Vogts film «Blind».

Dag Johan Haugerud er forfatter og filmskaper, og bibliotekar ved Musikkhøyskolen i Oslo. Haugeruds første langfilm «Som du ser meg» ble i 2013 tildelt Amanda for beste manus, regi, beste kvinnelige hovedrolle (Laila Goody) og årets kinofilm.

Haugeruds siste film har førpremiere på det nye visningskonseptet ByFlimmer. Tirsdag 25. februar kl. 19.00 kan du se «Det er meg du vil ha» på Kunstnernes Hus. Filmen handler om en ungdomsskolelærer (Andrea Bræin Hovig) som forelsker seg i en 15 år gammel elev. Filmen er en gjenfortelling av en sann historie, og Sonja Evangs manus er basert på et nedskrevet intervju med læreren. «Det er meg du vil ha» er utviklet og innspilt i forbindelse med Norsk Dramatikkfestival 2013. Filmen settes opp på kinoer i mai/juni.

– Hvilken type kulturopplevelser er du mest glad i?
– De opplevelsene som kan få meg til å revurdere ting jeg har gjort meg opp en mening om, og som trigger tankevirksomheten. Før var jeg mer opptatt av bøker eller filmer som påkalte de sterke følelsene. Det trenger jo ikke å være en motsetning. Men nå føler jeg kanskje mer for det som får meg til å tenke.

– Hva er homokultur for deg?
– Det som oppstår når mer enn en homo er i et rom, men som det er vanskelig å sette fingeren på helt konkret. En måte å være på og snakke som er homo, som du kjenner igjen. Homokultur har en slags sjargong i seg. Du kan komme inn på en homobar hvor som helst i verden, og kjenne deg igjen. Den nasjonale egenarten er borte og erstattet med det som homofile har til felles. På en måte er det kanskje litt trist, men også fint, for du kan føle deg hjemme hvor som helst i verden.

– Hva er din beste kulturopplevelse?
– Det siste jeg så som gjorde inntrykk var «London Road», en musikal basert på intervjuer med de som bor i gaten. De bearbeider et mord som har skjedd der og synger dialogen. Jeg så den for halvannet år siden på National Theatre, og det var helt annerledes enn noe jeg har sett før. Og inspirerende på så mange måter.

– Hva er din verste kulturopplevelse?
– Akkurat nå syns jeg OL er en ganske fæl kulturopplevelse, selv om jeg ikke ser så mye på det. Så da er det kanskje ikke en kulturopplevelse. Men det er nedstemmende hvor lett det er å se gjennom fingrene på brudd av menneskerettigheter når det handler om sport.