Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

– Norge beklager dypt at Ugandas president i dag har undertegnet en ny og strengere lov mot homofili, sier utenriksminister Børge Brende.

I dag signerte Ugandas president Museveni den omstridte antihomoloven, som åpner for livstidsstraff for homofile. Signeringen foregikk foran internasjonal og nasjonal presse. Musevenis talsperson Opondo sier til Reuters nyhetsbyrå at presidenten vil «vise Ugandas uavhengighet overfor vestlig press og provokasjon».

– Loven bryter med grunnleggende menneskerettigheter og med Ugandas grunnlov. Den vil forverre situasjonen for en allerede utsatt gruppe, og kriminalisere enkeltpersoner og organisasjoner som arbeider for seksuelle minoriteters rettigheter, sier Brende.

Utenriksministeren varsler at dette vil få konsekvenser for norsk stat-til-stat støtte til Uganda.
– Vi vil nå holde tilbake rundt 50 millioner kroner fra vårt samarbeid med Uganda. Samtidig vil vi øke støtten til menneskerettighets- og demokratiforkjempere, sier Brende.

Ugandas president Yoweri Museveni undertegnet det omstridte lovforslaget mot homoseksualitet, til tross at Norge og andre land har frarådet dette på det sterkeste. Homoseksuell adferd er allerede forbudt i Uganda, som i en rekke afrikanske land. Den nye loven innebærer inntil livsvarig fengsel for homofil praksis, og gjør det straffbart ikke å anmelde homoseksuell eller lesbisk praksis. Loven gjør det også straffbart å sponse eller oppfordre til homofili.

– Vi har gjennom flere år sett en negativ utvikling i menneskerettighetssituasjonen i Uganda. Vi frykter i likhet med lokale organisasjoner at loven vil føre til forfølgelse av seksuelle minoriteter i landet. Ugandas myndigheter har ansvaret for å beskytte alle minoritetsgrupper mot forfølgelse og overgrep, men nå går de i motsatt retning, sier utenriksministeren.

Norge støtter arbeidet for menneskerettigheter og demokrati i Uganda gjennom lokale og internasjonale partnere, inkludert FNs høykommissær for menneskerettigheter i Uganda, Ugandas nasjonale menneskerettighetskommisjon og frivillige organisasjoner.

LLH har tidligere oppfordret norske myndigheter til å gjøre en innsats for å hindre mobbjustis i Uganda som følge av loven.
– Det hersker lynsjestemning og ved å signere loven på direktesendt TV oppfordrer Museveni indirekte folk til å ta loven i egne hender sier LLH-leder Bård Nylund.

Likevel er Nylund skeptisk til å bruke kutt i bistand som en straff overfor Uganda.
– Hvis dette nå innebærer et konkret kutt i bistanden, så er LLH skeptisk med hensyn til et slikt virkemiddel. Jeg håper dette er snakk om en midlertidig stopp, og vi er i tett kontakt med norske myndigheter og jeg vil først finne ut hva dette innebærer før jeg kan uttale meg, sier Nylund til Blikk Nett.

Tidligere i dag ble det kjent at Danmark legger om deler av sin bistand til Uganda som følge av loven. Rundt 50 millioner danske kroner vil bli omdirigert fra program i samarbeid med den ugandiske staten til private organisasjoner.