Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Sven Henriksens alter ego, Siw Anita fra Gryllefjord, besøker Oslo og Det Norske Teatret.

Mange forbinder Sven Henriksen (58) med særegne og flotte tolkninger av store navn som Tom Waits og Bukowski i forestillingen «The Bluebird Sessions», som han har framført i Oslo, Mo i Rana så vel som New York, og utfordrende og spennende teater, som stykket han skrev om kultfiguren Klaus Nomi. Men Henriksen har flere spennende sider og prosjekter, viser det seg.

I fjor satte han opp forestillingen «Performing the Princess» hvor han spilte prinsesse. Stykket ble spilt i Oslo, København og Stockholm og publikum møtte en kunstner som ikke er redd for å utfordre vår oppfattelse av kjønn. Selv liker Sven Henriksen å kalle seg selv en «grinete, gammel primadonna» – rake motsetningen til Henriksens nye alter ego, Siw Anita.

Fredag 7. mars dukker han opp på Bikuben i Det Norske Teatret og med seg har han Siw Anita for å servere en musikalsk komedie hvor det også er plass til store doser alvor og litt refs. Når sceneteppet går opp, møter publikum en dame som tør der andre tier.

Siw Anita kommer fra bygda Gryllefjord på Senja. Hun har et forhold til trailersjåføren Kim Ronny Abelsen, men bor alene i sitt lille hus sammen med hunden Vanessa Desirée som er så «klok at ho vet når ho mamma er lei seg … »

– Jeg har møtt så mange festlige kvinnfolk opp gjennom tida og Siw Anita er på en måte summen av alle sammen, forteller Sven Henriksen til Blikk.

– Da snakker jeg om kvinner som kanskje ikke er så populære blant andre damer fordi de tar så stor plass, eller fordi de kler seg for ungdommelig og sier det alle andre tenker, uten filter, forklarer Henriksen.

Når sant skal sies er Siw Anita rett og slett Sven Henriksen, men med parykk og paljetter.
– Jeg er også en sånn som snakker mens andre tier, og kan irritere vettet av andre mennesker bare ved å være meg selv. Jeg lurte på hvordan jeg skulle få ut mer av den siden av meg selv, og da datt rett og slett Siw Anita ned i hodet på meg.

Fette nais!
Siw Anita har hatt det med å dukke opp i festlige lag opp gjennom årene. Presset seg ut av Henriksen rett og slett. Etter hvert ble det mer kjøtt på beinet og en karakter tok form. Scenen ble neste skritt.
– Først strittet jeg i mot. Men så hentet jeg Siw Anita fram på en veldedighetskonsert i fjor, og det tok fullstendig av.

På Nordland Teater spilte Henriksen Siw Anita for fulle hus og stormende jubel, og nå er det publikum i Oslo sin tur.

Henriksen forteller at forestillingen er inspirert av stand up-sjangeren, mer enn av dragshow. Siw Anita er en dame å beundre, ikke en som latterliggjøres.
– Hun er en smart dame som eier sin egen cateringbedrift. Hun leser Dostojevskij og Ibsen og drømmer om å synge Bille Holiday, med fjærboa, i en mørk og røykfylt jazzklubb i London. Siw Anita er min hyllest til den nordnorske kvinnen, sier Sven Henriksen.

Som en oppvarming til Kvinnedagen vil Siw Anita og hennes kvinneorkester Sløye Damer invitere til 90 minutter påtrengende feminisme pakket inn i paljetter og god musikk på fredag 7. mars.

Så om du går rundt med fordommer om at nordnorske kvinner er noen høyrøstede individer som tar stor plass og krever sin rett, kom å få dine fordommer bekreftet, men damen har også et hjerte av gull og en tåre i øyekroken …

Fredag 7. mars, kl 22.30, Bikuben, Det Norske Teatret, Kristian IV’s gt. 8, Oslo.

Mer info:  Siw Anita – a one woman show på Bikuben