Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

På daten med Erlend Elias Bragstad ble det litt for mye tafsing, glamour og drama etter Leo Ajkics smak.

Tidligere har Leo Ajkic (31) testet ut hvordan det var å være «Typen til» til daværende arbeidsminister Anniken Huitfeldt og «fotballfrue» Caroline Berg Eriksen.

I forkant av sesong to, ønsket han seg flere spennende dater – også med en mann.
– Denne gangen byr jeg mer på meg selv. Jeg lar meg selv bli sjalu, for eksempel. Og jeg forsøker å imponere datene mer enn før. Jeg ville også finne ut av hvordan en mann kan være som kjæreste fordi det er interessant. Det er jo klart at programmet også er en kombinasjon av skuespill og intervju, eller som et rollespill, kanskje. Det handler enkelt og greit om å lage god tv.

En skikkelig diva
Stylisten og make up-artisten Erlend Elias Bragstad, kjent for å være både overdådig og glamorøs, ble valgt ut som Leos date.
– Nå vet ikke jeg hvor mange prosent av Norges menn det er som dater andre menn, men jeg vil jo representere denne gruppa også. Erlend Elias er 50 prosent same og 100 prosent homse, så da fikk jeg i tillegg også samlet hele minoritetskvota i én person, sier Ajkic.

– Hvordan vil du beskrive han som date?
– En skikkelig diva. Jeg er mer avslappet, så derfor var det spennende å komme inn i hans verden som dreier seg om glamour, kjendiser og drama.

– Møtte du deg selv i døra under daten?
– Det gjorde jeg for lenge siden mens jeg laget tv-serien «Leo og de utstøtte» i 2012 og hadde en kameramann som er åpen homo. Han utfordret holdningene mine, og vi fikk et veldig godt samarbeid.

Leo er født i Bosnia og flyttet til Bergen i 1994. Han forteller at holdningene han har vokst opp med, har sterke røtter i hjemlandet.
– De negative holdningene jeg hadde, tok jeg med meg fra Bosnia, og det er ikke min feil at jeg tenkte slik. Jeg visste ikke bedre. Det var ikke sånn at jeg ville drepe eller steine homser, men mer at jeg var redd for å møte dem – og jeg tenkte mye på hva som ville skje hvis en god venn kom ut som homo.

Aktiv rumpeklyping
Ifølge Leo forandret holdningene seg raskt etter at han flyttet til Bergen som 11-åring.
– Det er fordi jeg vanket i en gjeng med forskjellige mennesker med ulike erfaringer og historier. Det er det man lærer av. I dag bryr jeg meg ikke om hva folk gjør med sin egen anus, flirer han på typisk yppete Leo-vis.

– Har du nå funnet ut hvordan en date mellom to menn funker?
– Først må man jo finne ut hvem som er hva. Hvem som er mottaker, og hvem som er giver, flirer han godt, og vet at han nå beveger seg i et minefelt av stereotypier.

– Noen er sikkert både aktive og passive også, alt etter som. Men med Erlend Elias var rollene fordelt ganske fort. Han er veldig unorsk og glad i nærkontakt. Han kløp meg i rumpa ganske ofte. Sånn er ikke jeg. Jeg ville aldri oppført meg sånn overfor ei jente. Jeg innså hvordan det kan være for jenter som ofte blir tafset på. Jeg føler at jeg fikk bedre perspektiv på hvordan det er å være den som jaktes på. Av og til følte jeg meg som et stykke kjøtt.

Det uunngåelige bruddet
Som i alle de andre episodene av «Typen til», så ender også daten med Erlend Elias med brudd.

– Fant dere tonen i det hele tatt?
– Ja da. Erlend Elias spilte for kamera og skjønte hva som er underholdende. Han spilte rollen sin perfekt, skryter Leo.

– Hvordan var det å være ute på date sammen?
– Vi har holdt hender uten at kamera var synlig for andre. Det var en utfordring, spesielt med Erlend Elias i røde skinnbukser som kravler over hele meg mens vi gikk gatelangs. Men jeg overlevde. Ingen fare.

Gjennom Erlend Elias møtte han designere, motefolk og et homomiljø mange ikke har kjennskap til.
– Han ordnet fest og greier, og det var ikke grenser for noe, det var servitører og mye styr. Slikt som jeg ikke er spesielt opptatt av. Jeg er mer jordnær og grunnen til at det ble slutt, var jo nettopp fordi jeg ikke bryr meg om kjendiser, mote og alt det der. Men moro var det, sier Leo Ajkic.

Erlend uten filter
Mange kjenner stylisten og make up-artisten Erlend Elias Bragstad (31) fra VGTV-serien «OsloGirls» (2010), og «Erlend Elias vs. Roskilde» på Dagbladet.no (2012). Seriene hvor stylisten byr på seg selv uten filter, er mye av grunnen til at han også er Leos date i den nye sesongen av «Typen til».

– Er Leo Ajkic drømmemannen?
– Både ja og nei. Han er høflig, oppmerksom og ordentlig. Det liker jeg. Men samtidig er han også litt gammeldags, og lever etter et litt gammeldags kjønnsrollemønster.

På daten deres som vises på NRK3 1. april, blir Leo med han hjem til mamma i Tysfjord.
– Det var utrolig moro. Jeg har et godt og nært forhold til henne, men sammen med Leo ble det til at vi kunne snakke om ting vi aldri har snakket om tidligere.

Bragstad håper daten deres kan være med på å knuse noen fordommer.
– Leo er jo fra at hip hop-miljø hvor homofile ikke er så akseptert. Jeg tror de kan ha godt av å se på daten vår. Selv er jeg samisk og fra et miljø som heller ikke er kjent for å være homovennlig, så det blir også spennende å se hvordan de reagerer.