Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Regnbuedagene går av stabelen i en by omringet av fantastiske og naturrike omgivelser, hvor festivalen gjenspeiler det rike kulturlivet og mangfoldet byen mellom de syv fjell har.

Når byens ordfører Trude Drevland i tillegg legger ut invitasjonsvideo på YouTube burde alt ligge til rette for suksess når Regnbuedagene starter lørdag 31. mai.

I løpet av uken kan innfødte og tilreisende delta på politiske debatter, kunstutstillinger, konserter, ungdomsarrangementer, filmfestival, parade og fester, som Herrenes Aften, Damenes Aften og Hovedfesten lørdag 7. juni.

– Norges nest største pride-festival har vokst seg større i år enn noen gang, og vi har flere arrangementer på program enn tidligere år, sier Joakim Aadland, leder av Regnbuedagene.

Festivalen åpner med debattmøte lørdag 31. mai. Den offisielle åpningen er ved byrådsleder i Bergen, Ragnhild Stolt-Nielsen, som etterfølges av Norges eneste lesbiske kor, Sapfonia. Debatten har fokus på blant annet Uganda og antihomolovgivningen i landet. Representanter fra de politiske partiene er invitert til debatt kl 18 i Storelogen på Det Akademiske Kvarter.

– Festivalen vil ha et viktig fokus på internasjonale rettigheter for lhbt-befolkningen, både med tanke på Uganda og tilstanden i flere land i Afrika, samt Øst-Europa, sier Aadland.

Åpningsfesten finner sted lørdag 31. mai, kl 21 på Fincken, Nygårdsgaten 2a. Med høye spark, boa og flosshatter kommer showjentene fra Steg Dans for å sette stemningen på plass med «All that jazz» rungende over høyttaleren. Etter showet vil kveldens dj spille ut i de små timer.

Det er ikke tid til mandagsblues under Regnbuedagene og 2. juni kommer nestelderen i RFSU i Sverige til Bergen for å holde transseminar. Det blir debatt rundt utfordringene transpersoner møter i Norge og en innføring i situasjonen for denne gruppen i Sverige. Seminaret finner sted på Tivoli i Det Akademiske Kvarter kl 19.30.

Liker du sex som er spennende og kinky? Da er Fincken stedet for deg kl 20. Da blir det bondagekurs for nybegynnere og innføring i trygge teknikker. Se nettsidene til Regnbuedagene for mer info og påmelding.

Tirsdag 3. juni arrangeres åpent møte om internasjonal politikk i regi av Amnesty International og LLH Bergen og Hordalands internasjonale gruppe på Tivoli i Det Akademiske Kvarter kl 18.30.

Kl 20 samme kveld er det seminar og foredrag om lhbt i media. I foredraget ser Petter Ruud-Johansen, som i 2010 leverte sin masteroppgave i journalistikk «Homo i journalistikken – fra skap til ekteskap», på hvordan lhbt har blitt fremstilt av norske aviser siden 1970, og hvordan media har dekket viktige hendelser i norsk lhbt-historie. Møt opp på Tivloi i Det Akademiske Kvarter for et homotilbakeblikk.

Damenes og herrenes aften
Det nærmer seg helg og parade men først blir det debatt fredag 6. juni. I samarbeid med Skeiv Verden holder Regnbuedagene et seminar etterfulgt av paneldebatt om hvordan det er å være dobbeltminoritet i Norge. Møt opp kl 17 på Tivoli i Det Akademiske Kvarter.

Fredag byr også på Damenes Aften på Kafè Opera kl 20. Cecilie Wold Andersen starter kvelden med Stand-Up show. Utpå kvelden blir det Club Loca med hete, harde og deilige reggeatonrytmer fra dj Papi og Caliente.

Gutta stikker på Fincken og Boys Club. Denne kvelden skal du glemme glitter, glam og fjærboaer og heller tenke cowboys, matroser og lær. Temaet for kvelden er som du sikkert skjønner Tom of Finland og ifølge Regnbuedagene blir det en kveld hvor stereotypene hylles til en forandring. Fra kl 21 blir det linedance, poledance og dj Andy står for musikken.

Parade
Lørdag 7. juni er det klappet og klart for parade og paradeshow. Paraden skal gjenspeile mangfoldet og vise at inkludering og åpenhet er viktigste verdier. I paraden samles både politiske partier, organisasjoner, bedrifter, idrettslag, kulturinstitusjoner, forbund og enkeltindivider. Det er oppmøte kl 12.30 på Torgalmenningen og ordfører Trude Drevland kommer for å tale. Etter paraden blir det paradeshow med blant andre Åsane Seahawks Cheerleding, konsert med Stig Van Eijk og band, show med Queentastic og utdeling av priser.

Kl 20 inviterer Regnbuedagene og Skeiv Ungdom Bergen til en festkveld for alle ungdommer, uansett seksuell orientering eller kjønnsuttrykk, på Ungdomshuset 1880. NB! Øvre aldersgrense er 30 år.

Kl 21 oppsummeres og avsluttes årets festival med den store Regnbuenatten på Landmark i Bergen Kunsthall. Landmark fylles til randen av ulike artister og det blir påfunn i hvert eneste rom. Blant annet blir det show med Queentastic, mens selveste Margaret Berger vil snurre plater.

I tillegg til Regnbuedagene kan Bergen denne uken også friste med film. Filmfestivalen Skråblikk viser både dokumentarer og fiksjonsfilmer og kan i år by på en rekke Norgespremierer.

Info og program finner du her: regnbuedagene.no