Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Østerrikes deltaker i årets Eurovision i København, Conchita Wurst, har satt sinnene i kok i Russland.

Bak dragnavnet Conchita Wurst finner vi artisten Tom Neuwirth, en 25-åring fra Østerrike, som nå befinner seg i København hvor han skal fremføre låta «Rise Like A Phoenix» i Eurovision-finalen til uka.

Neuwirths dragkarakter Conchita Wurst er et kjent ansikt i hjemlandet og har deltatt i flere realityprogrammer siden 2006.

Conchita Wurst har fått massiv oppmerksomhet i København de siste dagene. Wurst er et yndet intervjuobjekt blant pressen, men også en kontroversiell Eurovision-deltaker har det vist seg nå. Blant de 2,6 millioner seerne Wursts bidrag «Rise Like A Phoenix» har hatt på YouTube finnes det opprørte mennesker som mener låta vil bringe helvete til jord – bokstavelig talt.

Det har blitt startet protestaksjoner i Russland og en rekke østeuropeiske land. Den russiske politikeren Vitaly Milonov mener Wursts deltakelse er ren homopropaganda. Milonov er for øvrig samme politiker som lanserte forslaget til den omstridte propagandaloven som ble vedtatt i Russland i 2012.

Men tro nå ikke det bare er sinte russere Wurst må forsvare seg mot. Da det i september i fjor ble det klart at Neuwirth var plukket ut som Østerrikes Eurovision-kandidat, i rollen som Conchita Wurst. Fire dager etter at deltakelsen var annonsert hadde Facebook-gruppen «Anti-Wurst» fått over 31 000 medlemmer.

Tom Neuwirth har i rollen som Conchita Wurst vist at han kan ta igjen, både overfor journalister og mot protestaksjoner, og når han står på scenen i København neste uke så vil det vise seg om låttittelen «Rise Like A Phoenix» stemmer …