Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

The Normal Heart er Larry Kramers selvbiografiske historie om aidskrisa i New York mellom 1981 og 1984. Filmen har premiere på HBO Nordic mandag 26. mai.

Det kontroversielle teaterstykket The Normal Heart fikk premiere off-broadway i 1985 og følger homoaktivisten Ned Weeks og hans aidssyke elsker i deres kamp for å informere om en epidemi som USA fornekter.
– Dette er et teaterstykke som jeg har elsket helt siden jeg gikk på college, forteller regissøren Ryan Murphy (48) til Blikk under lanseringen i Pasadena, California.

Murphy, mannen bak Glee og American Horror Story, kjøpte filmrettighetene i 2010 og arbeidet med Kramer i tre år på manuset.
– Jeg mistet mange venner til aids, og en av mine beste venner døde av sykdommen på 90-tallet. Han ble sparket fra jobben. Foreldrene hans nektet å ha noe med han å gjøre. Resultatet var at han følte seg så stigmatisert at selv på dødsleiet innrømmet han ikke at han hadde aids. Denne filmen er en sivilrettshistorie. De tidlige homoaktivistene banet veien for livet vi nyter i dag, så jeg prøvde virkelig å vise hvor mye de ofret. Jeg er en gift homse med barn og vet hvor mye jeg har å takke dem for, sier Murphy, som har vist filmen til mange unge homser i 20-årene som ikke ante hva generasjonen før dem opplevde.

Nazibehandling
Ifølge Murphy er han selvsagt interessert i å informere, men først og fremst vil han fortelle en fantastisk historie.
– Filmen forteller om epidemien gjennom en kjærlighetshistorie. Den er nesten shakespearsk i sine ytterligheter. Den er trist, men likevel håpefull fordi den handler om mennesker som slåss for å forandre verden.

Selv om dramaet slutter i 1984, før hivtesten var utviklet, mener regissøren at historien føles moderne.
– Filmen tar for seg folk som sloss for kjærligheten og kjempet for å bli behandlet med likeverd. Dette gjelder like mye i dag. Hver dag leser vi jo i avisene om homoer som ikke får lov å gifte seg, og som lider for sin seksualitet.

Det var under et besøk til Dachau i Tyskland at Larry Kramer bestemte seg for å skrive The Normal Heart.
– Konsentrasjonsleirene ble opprettet i 1933 og ingen gjorde noe for å stoppe naziregimets behandling av jøder, homofile og sigøynere. Jeg ville vise at den amerikanske regjeringen gjorde det samme under aidsepidemien. Den var likegyldig fordi de som ble smittet kun var homofile, fargete og narkomane.

Drittsekken Kock
Murphy mener historien viser at Larry Kramer hadde rett.
– Den gang ble han sett på som en kjetter, men nå synes folk at han var en av de få som virkelig sa og gjorde det som var riktig. Larry hevdet at det kom til å bli en verdensepidemi, og han fikk rett. Over 40 millioner har dødd, og hver dag får fortsatt 7.000 mennesker diagnosen.

– Hvor nært opp til det opprinnelige teaterstykket har du laget filmen?
– Den er lik, men også annerledes. Vi har lagt til rundt 45 prosent med nytt materiale, sier Murphy.

– Ja, jeg gjorde mange forandringer med stykket, sier Kramer.
– Ryan ville at folk skulle oppleve hvor forferdelig 80-årene føltes og hvor forferdelig sykdommen var, så jeg la til flere scener med doktoren Emma Brookner og hennes arbeid.

Kramer syntes det var hardt å skrive filmmanuset til The Normal Heart og gjenoppleve det hele «nok en gang». Men denne gangen fikk han lov til å navngi president Ronald Reagan og New Yorks borgermester Ed Koch. Ingen av dem løftet en finger under aidskrisa.
– I teaterstykket måtte jeg bruke falske navn, så det føltes godt å få dem utskjelt for all tid, sier han.

– Drittsekken Kock gjorde ikke noen helvetes ting fordi han var skaphomse. Hvorfor snakket han ikke med presidenten? Hvorfor ga han oss ikke penger? Hvorfor brydde han seg ikke om pesten i hjembyen sin? Jeg blir fortsatt forbanna!

Julia Roberts
Mange store skuespillere har spilt aktivisten Ned Weeks på scenen. I filmen spilles Weeks av Mark Ruffalo fra The Kids Are All Right. Skuespilleren har vært involvert i fem år, helt siden Barbra Streisand ga han rollen da hun planla regien.
– Så jeg har blitt godt kjent med Larry, sier Ruffalo under filmlanseringen i California.

– Og jeg har prøvd å hedre han og hans kompliserte personlighet, samt hans livsreise, lidenskap og heroiske engasjement for homobevegelsen. Han virkelig sloss for å forandre verden med sitt engasjement.

Julia Roberts spiller legen Emma Brookner, en skikkelse basert på Linda Laubenstein, som behandlet de første aidstilfellene i New York og kjempet for å få statsstøtte til forskning. Roberts ble i sin tid tilbudt rollen av Streisand, men takket nei fordi hun ikke forsto skikkelsen godt nok. Oscar-vinneren var heller ikke keen da Murphy tok kontakt, men forandret mening etter å ha sett en dokumentarfilm om polio som legen led av som barn.
– Dokumentaren fikk meg til å forstå hvem hun var og hvor hennes voldsomme, uforsonlige jakt på å gjøre det riktige kom fra, sier Roberts, som også jobbet med Murphy på filmen «Eat Pray Love».

– Det var en vakker opplevelse å få spille Linda Laubenstein og hylle en person som aldri unnlot å gjøre det som var rett for andre.

Betingelseløs kjærlighet
Ryan Murphy ga også roller til to åpne homser, Matt Bomer og Jim Parsons.
– Jeg ønsket å jobbe med flotte og engasjerte skuespillere og derfor valgte jeg dem.

Bomer spiller Felix, Neds aidssyke kjæreste. Skuespilleren, som er mest kjent fra strippefilmen Magic Mike og tv-serien White Collar, forteller at han leste Kramers skuespill «The Normal Heart» som 14-åring.
– Jeg vokste opp i et konservativt og religiøst Texas hvor det ikke var snakk om aids og homofile. Jeg ble livredd, men også glad for å få vite hva som skjedde. Og jeg mistet venner av aids. Denne historien har alltid vært kilden til min forståelse for sykdommen. Den ga meg også forståelsen for hva betingelseløs kjærlighet er. Det Felix og Ned gjennomgår er utenkelig, og fordi de deler denne sterke kjærligheten, leges de. Dette gjør historien deres hjerteskjærende, dyptfølende og kjærlighetsfull, alt på samme tid, sier Bomer som skryter av filmkjæresten Mark Ruffalo.

– Han var tålmodig og fantastisk. Å spille inn så intime scener med en annen skuespiller kunne jo blitt litt av en utfordring.

Filmros fra Kramer
Bomer tok også av seg 18 kilo for å vise hvor herjet Felix ble av sykdommen.
– HBO tillot oss å ta en pause i innspillingen slik at jeg kunne gå ned i vekt. Den fysiske forandringen var en stor og viktig del av rolletolkningen.

Roberts ble sjokkert da hun så Bomers fysiske forandring.
– Bare halvparten av han kom tilbake etter pausen, minnes hun.
– Men han ble dobbelt så stor som menneske. Det var forbløffende å være vitne til prestasjonen hans i rollen.

Kramer er kjent for å være en tøff kritiker som ikke sparer på konfekten, men han har kun ros å gi til Ryan Murphy og Brad Pitts filmproduksjon.
Og Murphy er beæret over at den 78 år gamle aktivisten og forfatteren lot han få filme «babyen hans».
– Det var Larrys livslange drøm å få stykket filmet, sier regissøren.
– Han jobbet med dette i 30 år og har hatt mange praktfulle folk tilknyttet produksjonen. Nå er det en lettelse for han å se at filmen omsider er ferdig.

Se The Normal Heart på HBO Nordic.