Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mens norske lhbt-aktivister måtte krangle seg inn med regnbueflagg på Ullevaal Stadion i helgen, gikk svenske fotballsupportere i West Pride-paraden i Gøteborg. Nå håper Oslo Pride å se supportere i EuroPride-paraden i Oslo.

Avenyen i Gøteborg var fylt med ti tusener av fargeglade mennesker søndag 1. juni da paraden avsluttet lhbt-festivalen West Pride.

Oslo Pride var tilstede for å markedsføre sommerens EuroPride i Oslo og Stein Runar Østigaard, styreleder i Oslo Pride AS, kan melde om stor interesse fra være naboer.
– Vi ble veldig godt mottatt av West Pride-teamet og de ga oss plass nesten helt i front av paraden, sier Østigaard til Blikk Nett.

Paraden søndag 1. juni var avslutningen på en festival som engasjerer og som setter lhbt-rettigheter på dagsorden, ikke bare i Gøteborg men hele Sverige. For Oslo Pride er det naturlig å markedsføre Oslo og EuroPride på West Pride.
– Gøteborg er bare litt over tre timer med buss fra Oslo og vi burde besøke hverandre litt oftere enn vi gjør, sier Østigaard og legger til at de møtte mange nordmenn på årets festival.

– Det var en del som hadde tatt turen fra Norge til West Pride, i tillegg bor det mange nordmenn i og rundt Gøteborg. Hvert år samles nærmere 2 000 nordmenn i Göteborg for å gå i 17. mai-tog.

Under West Pride vaiet 250 regnbueflagg i sentrum av byen og Østigaard forteller at festivalen og spesielt paraden viser at det er et stort engasjement.
– Det er en veldig politisk parade som har full oppslutning fra både politiske partier og en rekke grupperinger og organisasjoner.

Flere svenske fotballklubber, som Öi, Gais, BK Häcken og Qviding, deltok med spillere i paraden. Fotballsupportere viste også sitt engasjement mot homofobi i årets parade. Blant annet deltok BK Häckens offisielle supporterklubb med parolen «tribunen tilhører alle».

Organisasjonen Fotbollssupportrar mot homofobi gikk også i paraden. Organisasjonen har vært veldig synlig i media den siste tiden etter at Showan Shattak, initiativtakeren til Fotbollssupportrar mot homofobi, ble knivstukket av nynazister i Malmö 21. mars i år. På sin Facebook-side skriver Fotbollssupportrar mot homofobi at de ønsker å se enda flere fotballklubber og supporterforeninger i neste års parade.

Idretten må stille opp
De gode nyhetene fra West Pride står i sterk kontrast til Oslo hvor lhbt-aktivister og supportere i helgen opplevde å bli nektet inngang til Ullevaal Stadion og landskampen mot Russland fordi de hadde med seg regnbueflagg. Etter mye om og men fikk lhbt-aktivistene likevel slippe inn på stadion med flaggene.

Selv om Østigaard var travelt opptatt med å markedsføre EuroPride i Gøteborg i helgen fikk han med seg oppstyret rundt regnbueflaggene på Ullevaal Stadion. Men han ser framover og har i stedet en oppfordring.
– I juni vil Oslo ha Europas øyne rettet mot oss, og lørdag 28. juni er absolutt riktig tidspunkt og den perfekte anledning til å vise sitt ståsted. Idrett og homofobi er høyaktuelt i hele Europa og verden for øvrig.

Østigaard berømmer aktivistene utenfor og på Ullevaal Stadion sist lørdag.
– Jeg vil gjerne berømme alle sammen som stilte opp og virkelig pushet på for å spre budskapet om at idretten er for alle. Det var flott å se at Skeiv Ungdom var så bra representert og de delte jo ut masser av regnbueflagg. Det er et engasjement som må fortsette, sier Østigaard til Blikk Nett.

Han benytter anledningen til å komme med en oppfordring, eller utfordring om du vil.
– Nå må idretten stille opp og vise hva de står for, og EuroPride-paraden er den perfekte anledning til å være synlig. Det gjelder for øvrig også supporterklubbene. Alle kan delta i paraden lørdag 28. juni. Hvis det er en større forening eller gruppering ser vi helst at de melder seg i forkant – men vi har stor takhøyde i paraden, så alle får plass, avslutter Stein Runar Østigaard, styreleder i Oslo Pride.

EuroPride går av stabelen i Oslo 20. – 29. juni.

Mer info:  europride2014.com