Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

I anledning 60-års jubiléet for «Alice B. Toklas kokebok» har en ny generasjon illustratører tolket én av tidenes bestselgende kokebøker med samtidsøyne.

«Alice B. Toklas kokebok» er stappfull av anekdoter, reiseskildringer og oppskrifter fra samlivet med forfatteren Gertrude Stein.

Kokeboka ble skrevet mens Alice lå tre måneder til sengs med gulsott. Hun kjedet seg og lengtet tilbake til gylne år med sitt livs store kjærlighet. Boka ble utgitt i 1954, åtte år etter at Gertrude døde av magekreft, og har ikke vært ute av salg siden. Likevel skulle det ta 53 år før den kom i norsk oversettelse.

Avantgardekunst og hasjkaker
Alice Babette Toklas ((1877 – 1967) flyttet fra San Francisco til Paris som 28-åring i 1907. Samme dag møtte hun sitt livs kjærlighet, Gertrude Stein (1874 – 1946) som hadde flyttet fra USA fem år tidligere. I 1920-årene tiltrakk deres salong på Rue de Fleurus nr. 27 i Paris, hvor veggene var dekket av avantgardekunst, mange store kunstnere og forfattere, deriblant Ernest Hemingway, Ezra Pound, Henri Matisse, Thorton Wilder, Sherwood Anderson og Guillaume Apollinaire.

Steins dømmekraft innenfor litteratur og kunst gjorde henne innflytelsesrik. Hennes selvbiografi «The Autobiography of Alice B. Toklas» (1933), ble en litterær bestselger som gjorde dem økonomisk uavhengige. Inntil utgivelsen hadde Alice levd totalt i skyggen av Gertrude som hennes nærmeste fortolige, elskerinne, kokk, sekretær, muse, redaktør, kritiker og organisator, men tittelen på boka ga henne en ny posisjon.

Etter at Gertrude døde av magekreft i 1946, publiserte Alice sine egne memoarer, stappfull av minner, anekdoter og oppskrifter, « The Alice B. Toklas Cookbook» (1954). Her er rettene hun serverte Gertrude Stein, Pablo Picasso, Ernest Hemingway, Henri Matisse og mange andre kunstnere som levde i Paris før krigen. Toklas skriver med innlevelse om dette myteomspunne miljøet, om Gertrude Stein, deres liv – og måltider – i Paris, på den franske landsbygda, under to verdenkriger og på reise gjennom USA.

Hennes mest kjente oppskrift ble «Hashisch Fudge», paradoksalt nok siden den ikke var hennes men vennen Brion Gysins oppskrift. Hasjkaken er laget av frukt, nøtter, krydder og marijuana, og du finner den i kokebokas nest siste kapittel. Den knyttet hennes navn uforskyldt til utallige lignende oppskrifter senere som gikk under navnet «Alice B. Toklas brownies».

Sett med samtidsøyne
Grapefrukt forlag har gitt en ny generasjon av unge illustratører oppgaven å tolke kokeboken med sine samtidsøyne. De har bragt en helt ny visuell tilnærming til «Alice B. Toklas kokebok».

De 20 eksklusive illustrasjonene er nå samlet i en limited-editon jubileumsutgave på 100 stykk, signerte og nummerert. En introduksjon om mat er også med fort I pennen av kunstner og forfatter Tommy Olsson, samt et forord av San Fransisco-baserte Stein-Toklas-samleren Hans R. Gallas.

Det blir storslått lansering torsdag 12. juni på Tronsmo bokhandel kl 17. Der kan du møte illustratørene, høre litteraturkjenneren Fredrik Wandrup snakke om Gertrude Stein og Alice B Toklas, høre kunstner Tommy Olssen si noe om mat og smake én av Gazpach’ene til Alice.

Lanseringsfesten fortsetter lørdag 14. juni på Kunstnernes hus kl 17. Da kan du spise slik de store kunstnerne gjorde, samt nyte et innholdsrikt program. Møt Lillian Reif, redaktør i magasinet KUNST. Hør dj Mashti aka Mads Nordheim som kommer direkte fra København og spiller rett overfor sitt gamle barndomshjem Grotten. Følg unge talentfulle illustratører gyve løs med en live illustrasjon. Lytt til Kjell Bjørgeengen og Keith Rowe. Se Stein og Toklas memorabilia fra den San Fransisco baserte Hans Gallas sin private samling.

Mer info:  grapefruitpublishing.com