Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Likestillingsminister Solveig Horne (Frp) var invitert til å åpne årest EuroPride og Pride House på Litteraturhuset fredag 20. juni. Som varslet ble hun møtt av demonstranter.

At likestillingsminister Horne var invitert har falt noen lhbt-organisasjoner og aktivister tungt for brystet. Bakgrunnen er at Horne representerer Fremskrittspartiet og derfor en politikk som ikke er forenelig med lhbt- og inkluderingspolitikk ifølge noen aktivister og organisasjoner som for eksempel svenske RFSL.

På grunn av Oslo Queers varslete markering mot Horne var både Litteraturhuset og arrangørene av Pride House nervøs før åpningen og Oslo politiet møtte opp med tre biler og en rekke uniformerte tjenestefolk. Alle som skulle inn i Wergelandsalen for å overvære åpningen, og høre Hornes tale i anledning åpningen av EuroPride 2014 fikk vesker gjennomsøkt. Salen ble likevel full og etter opptreden av Nils Bech var det klart for likestillingsminister Horne.

Solveig Horne takket for invitasjonen og ønsket internasjonale gjester velkommen til Oslo.
– Dere har nå kommet for å oppleve sommerens kanskje mest fantastiske eventyr, sa Horne mens aktivister blant publikum reiste seg og holdt plakater med gamle utsagn fra Horne selv.

Hun lot seg ikke vippe av pinnen og holdt seg til manus, hvor hun trakk fram nok et norsk eventyr.
– Mange husker sikkert for fem år siden da Norge vant Eurovision. I år vant Conchita Wurst, noe som viser at vi har kommet langt. Men vi har fortsatt en lang vei å gå.

Likestillingsministeren snakket videre om viktigheten av et arrangement som EuroPride og trakk fram situasjonen ellers i verden, som i Uganda og Russland, for å understreke at vi ikke er i mål.
– Jeg håper at alle som tar del i dette arrangementet gjennom debatter og workshops vil være med på å løfte temaet og å spre kunnskap om lhbt-rettigheter.

Utfordret Horne
Leder av LLH Oslo og Akershus, Hans Heen Sikkeland, tok til scenen og takket likestillingsminister Solveig Horne for oppmøte.
– Men jeg har noen utfordringer til deg, sa Heen Sikkeland og trakk fram Danmark som et eksempel på land som nå ligger milevis foran Norge, spesielt med hensyn til transrettigheter.

Tidligere denne måneden ble Danmark det første europeiske land hvor man kan skifte juridisk kjønn uten å måtte gå gjennom medisinsk og psykologisk behandling.
– Jeg utfordrer deg Solveig Horne til å jobbe for det samme her i Norge. Jeg utfordrer deg også til å delta på flere av debattene som skal være på Pride House her på Litteraturhuset og på Kulturhistorisk Museum, sa Hans Heen Sikkeland.

Viktig fagfelt
Blikk Nett møtte Solveig Horne etter åpningstalen og hun var tydelig berørt av demonstrantenes aksjon i Wergelandssalen.
– Jeg må være ærlig å si at jeg var nervøs i forkant. Det tror jeg en hver ville vært. Men jeg har også gledet meg til å komme, sier Horne til Blikk Nett.

– Ikke minst er det viktig at jeg deltar, fordi jeg er minister for alle og jeg har ansvar for det viktige fagfeltet som blir tatt opp her på Pride House i løpet av helgen.

– Tar du utfordringene fra LLH Oslo og Akershus?
– Jeg kjenner til det som nå har blitt vedtatt i Danmark med hensyn til trans. Men jeg kan ikke si at det samme vil skje her hjemme. Men vi pleier jo her i Norden å lytte til hverandre og vi har et lovverks som er ganske samkjørt. Men jeg må få mer kunnskap om dette før jeg kan jobbe videre med dette.

– Vil du delta aktivt i EuroPride og her på Pride House?
– Jeg har fått invitasjoner. Men nå er regjeringen i en travel innspurt før sommeren, så vi må se hva vi får til. Jeg skal i alle fall være med på lhbt-mottakelsen hos statsminister Erna Solberg neste uke, avslutter likestillingsminister Solveig Horne.

PRIDEHOUSE 200614 3 RE