Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Det har kommet trusler mot lørdagens EuroPride-parade. – Gå i paraden for alle de som ikke kan eller tør å gå, sier paradesjef Hallvard Øren.

Ubaydullah Hussain, talsperson for ekstremistgruppen Profetens Ummah, har opprettet en Facebook-gruppe mot EuroPride i Oslo. Facebookgruppen «Stopp homofile i Oslo’s gater! NoGayPride – GayShame» har litt over 200 medlemmer.

– Egentlig ønsker vi ikke å gi disse ekstremistene noen videre oppmerkomhet fordi vi ønsker ikke at de skal få plass under vår EuroPride. Vi ønsker heller ikke at det skal spre frykt i nettverket vårt, sier Susanne Demou Øvergaard, generalsekretær i Skeiv Verden.

Likevel er det bekymring å spore, spesielt med tanke på Skeive dager-paraden i 2012 da et medlem i Skeiv Verden ble angrepet i paraden mens den gikk over Grønland.
– Det er klart at det sitter friskt i minnet hos mange hos oss og det er flere som siden ikke har deltatt i paraden, sier Øvergaard til Blikk Nett.

Hendelsen i 2012 skjedde i en parade med nærmere 12 000 deltakere. EuroPride-paraden er ventet å bli større og det vil bli mange tilskuere når paraden går fra Grønland til Rådhusplassen og Pride Park.

Skeiv Verden mener det er viktig å se trusselen i et større bilde.
– Det handler om at vi i Euorpa nå ser at miljøer bruker lhbtq-saken som et argument for å få skeive til å ha negative holdninger mot nettopp muslimer. Det er trist og ekstremt synd, spesielt for de som da blir sittende i kryssilden. Samtidig blir jeg jo forbannet over at de ikke ser at de selv er en gruppe som opplever fordommer og hat, men likevel så velger de å rette hat mot andre minoriteter, avslutter Susanne Demou Øvergaard.

Skjerpet sikkerhet
Paradesjef Hallvard Øren er kjent med Facebook-gruppen «Stopp homofile i Oslo’s gater! NoGayPride – GayShame».
– Jeg ble gjort oppmerksom på den i går kveld. Vi er i kontinuerlig kontakt med politiet og har et veldig godt samarbeid med dem med tanke på sikkerhet.

Politiet vil selv gå i årets parade, slik de har gjort tidligere.
– I tillegg er det lagt stor vekt på sikkerhet rundt paraden og jeg har tiltro til at politiet er forberedt hvis det skulle oppstå situasjoner.

Øren synes det er trist hvis dette skal føre til at man ikke går i paraden av frykt for hva som skal kunne skje.
– Dette er en anledning til å delta. Gå i paraden for alle de som ikke kan eller tør å gå. Paraden er til for at vi skal feire oss selv, men det er også en parade som skal vise støtte til alle de som selv ikke kan delta. Det er nesten det viktigste, avslutter paradesjef Hallvard Øren.

Oslo politidistrikt  er kjent med Facebook-siden.
– Vi følger med på det som kan ha med sikkerheten rundt EuroPride å gjøre – slik vi gjør på alle større arrangementer. På generelt grunnlag kan vi si at så lenge ytringer er innenfor rammen av norsk lov, må dette aksepteres selv om mange kan bli støtt. Får derimot utsagnene et innhold som bryter med norsk lov, eller form av direkte trusler, vil politiet følge opp de sakene som kommer til vår kunnskap, sier Sølvi Glendrange, kommunikasjonsrådgiver ved Oslo politidistrikt.

EuroPride-paraden går fra Grønland lørdag 28. juni kl 13.

Les også: Hatgruppe mot EuroPride