Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Over 100 av passasjerene ombord i MH17 som skal ha blitt skutt ned over Ukraina var på vei til en aidskonferanse i Melbourne. – Hiv og aids er et meget sårbart område, der hvert enkelt individ er viktig, sier styreleder i Nye Pluss, Kim Fangen.

Aidskonferansen i Melbourne i Australia har 14 000 deltagere fra hele verden. I dag ble det holdt markering med ett minutts stillhet på arrangement i forkant av konferansen.

Leder for Helseutvalget for bedre homohelse Rolf M. Angeltvedt, som er hjemme i Norge, er dypt preget av katastrofenyheten.

– Klart det gikk et støkk i meg da jeg hørte nyheten om flystyrten. Våre folk tok et annet fly til konferansen. Flystyrten vil nok sette et tydelig preg på hele konferansen, sier Angeltvedt.

Foreløpig er ikke alle nasjonaliteter som var ombord på flyet bekreftet av Malaysia Airlines, men i ettermiddag opplyste flyselskapet at det av 298 skal være 294 passasjerer og flypersonell fra Nederland, Malaysia, Australia, Indonesia, Storbritannia, Tyskland, Belgia, Filippinene, Canada og New Zealand.

En av forskerne som er bekreftet omkommet er den anerkjente, nederlandske aidsforskeren Joep Lange (60).

– Hvilken betydning vil det ha for aidsforskningen fremover at mange forskere skal være blant de omkomne?

– Det er det for tidlig å si noe om, sier Angeltvedt.

Tapt for alltid
Styreleder Kim Fangen i Nye Pluss, hivpositives landsforening, melder fra Melbourne at viktige mennesker i bekjempelse av hiv er tapt, – for alltid.
– Meldingene strømmer inn fra venner og bekjente, jeg kjenner ikke til omfanget, men mange av mine venner fra Europa er personlig dypt berørt.  Dette er et meget sårbart område, det er mange berørte av hiv, men ikke mange som arbeider for å bedre situasjonen, derfor er hver enkelt individ uhyre viktig, sier Fangen til Blikk Nett.

Hva tapene kommer til å bety og hvordan dette vil påvirke konferansen vet Fangen ikke.
– Men det kommer til å få store ringvirkninger. At en felles utfordring for menneskeheten, som hiv er, skal ødelegges av mennesker krangel om landegrenser, og herredømme over landområde, er totalt ødeleggende og demoraliserende for alt arbeid som har med å gjøre denne verden et bedre sted å leve for oss alle, sier Fangen.