Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

– «Elden», et historisk musikkteater, starter denne helga på Røros. Lokale spel er en flott måte å bli kjent med viktige historier og hendelser i Norge, og dette er en historie som var ukjent for meg før jeg så spelet første gang for noen år siden, sier Stein Runar Østigaard.

– Det er en utrolig opplevelse å sitte med Røros som kulisse og oppleve denne historien bli gjenfortalt. Dessuten er det en god mulighet til å oppleve resten av fjellregionen i grenselandet mellom Sør-Trøndelag og Hedmark. Kjører man bil anbefaler jeg et besøk i Vingelen i Tolga kommune på vei sørover, det er en av Norges best bevarte fjellbygder, sier Østigaard.

Spelet «Elden» eller «Det brinner en Eld» handler om årene 1718–1719 da 10.000 svenske soldater under ledelse av Carl Gustaf Armfeldt gikk mot Trondheim for å ta over Norge etter ordre fra Karl XII. Halvparten ble sendt til Røros under ledelse av Reinhold Johan De la Barre hvor mye av handlingen finner sted. Spelet viser også tilbaketoget (også kalt Karolinernes dødsmarsj) da 3.000 soldater og hester døde i snøstorm på vei over grensefjella mot Sverige. Spelet framføres av profesjonelle aktører samt frivillige amatører og lokale skuespillerkrefter på slagghaugene i bergstaden Røros (kilde: Wikipedia)

Stein Runar Østigaard er styreleder for Oslo Pride, og i år EuroPride. Østigaard var i år tilbake ved roret etter tre års pause. Før det hadde han fem års fartstid som leder i Oslo Pride. Mandag starter Stockholm pride som ifølge Østigaard er spekket med både kultur og politikk.
– Og paraden neste helg er jo en markering det ikke finnes maken til i Norden, sier Østigaard.

Stein Runar Østigaard

– Hvilken type kulturopplevelser er du mest glad i?
– Jeg liker godt opplevelser som gjør noe med meg, og hvordan jeg tenker. Det kan være emosjonelt, skape refleksjon eller gi kunnskap. Det kan være film, musikk, bilder og annet, og noen ganger opplevelser som bare gir en sinnstilstand. Derfor kan både klassisk og samtidskunst ofte begeistre meg. Jeg bruker også mye musikk til å påvirke meg selv på jobb og hjemme.

– Hva er homokultur for deg?
– Jeg tenker bredere enn bare å snakke om homokultur. Da liker jeg bedre å snakke om skeiv kultur, som jeg synes er utrolig mangfoldig. For meg går det mye på det å utfordre de etablerte holdningene og tankene når det gjelder identitet og legning, også innenfor eget miljø.

– Hva er din beste kulturopplevelse?
– En av de kulturopplevelsene som virkelig startet noe hos meg var da jeg i en alder av 16 år så AC/DC i Drammenshallen i 1987. Det var den første store konsertopplevelsen min, og med et av mine favorittband. Jeg skulket norsk-tentamen og lå i bakrommet på en varebil mellom Hamar og Drammen.

– Hva er din verste kulturopplevelse?
– Da jeg spilte Baden Powel i et stykke under speiderbevegelsens 75-årsjubileum i 1982. Skuespill er ikke min sterke side.