Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

På Jamaica er livet tøft for lhbt-personer. I Kingston søker noen tilflukt sammen under gateplan, i ‘kløfta’. Nettstedet Vice har laget dokumentaren «Young and Gay – Jamaica’s Gully Queens».

Homser, lesber og transpersoner risikerer å bli banket opp og drept på Jamaica, det er også blitt manges skjebne. Drapsetterforskning når lhbt-personer er ofre, skal være mangelfull. Lesber som rapporterer voldtekt til politiet kan ofte få kommentarer som “du fortjener det». Myndighetspersoner skal dessuten være med på å utøve vold mot lhbt-personer, og mange er derfor redde for å rapportere om overgrep.

Enkelte menneskerettighetsorganisasjoner har kalt Jamaica det mest homofobe landet i verden. Noen hevder at situasjonen er bedret, bla. gikk statsminister Portia Simpson-Miller i 2011 til valg på å gå igjennom «the buggery law», som gir menn som har analsex med menn opp til ti års fengsel. Senest i vår sa hun likevel at ‘det ikke er noen prioritet’ å gå igjennom loven. Det siste året skal volden mot lhbt-personer ha økt, også midt på dagen. Filmer av flere voldsepisoder er blitt spredd via sosiale medier.

I dokumentaren fra Vice News får reporter Christo Geogeghan gjennom advokat og homoaktivist Maurice Tomlison innpass hos «The Gully Queens». Dokumentaren fra Kingston viser at livet i «the gully» er røft. De 25 lhbt-personene som lever i kløfta skal ha blitt kastet ut hjemmefra, og noen livnærer seg av å selge sex. Fordi mange tror de er gangstere, kalles de gjerne for ‘scary queens’ – i motsetning til ‘rich queens’ fra middelklassen. I dokumentaren kommer det dessuten frem at det er mye vold innad i miljøet.

Møt bla. Daggering, Rihanna og Kevin i «Young and Gay – Jamaica’s Gully Queens»: