Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Filmen «Pride» vant den skeive filmprisen under filmfestivalen i Cannes i mai. I september settes filmen opp på kino i Storbritannia og USA. I Norge må vi vente til desember.

Filmen «Pride» tar for seg en lite kjent del av britisk homohistorie. Vi befinner oss i Margaret Tatchers England sommeren 1984, året da George Orwells «storebror» skulle ta over verden og kontrollere oss. Orwell fikk bare delvis rett, men Tatcher gjorde sitt beste for å knuse landets fagforeninger og ikke minst kampen for homorettigheter, ved å innføre Clause 28 som i praksis gjorde det ulovlig med positiv informasjon om homoseksualitet i skolen – ikke ulik propagandaloven som Putin har innført i Russland.

Kampen mot Margaret Tatcher skapte allianser mellom ulike grupperinger og «Pride» forteller historien om aktivtistgruppen «Lesbians and gays support the miners».

Pervers men pengesterk
Aktivistgruppen var en allianse av lesber og homser som kom sammen for å støtte gruvearbeiderne som streiket etter at Thatcher frøs midlene til fagforeningen. Det gikk derfor ut en oppfordring til støttegrupper om å støtte gruvesamfunn direkte slik at familiene til gruvearbeiderne kunne ta i mot midler. Streiken varte ett år og «Lesbians and gays support the miners» inngikk samarbeid med støttegrupper i Neath, Dulais og Swansey. «Lesbians and gays support the miners» samlet inn over 200 000 kroner til gruvearbeidernes familier i de aktuelle gruveområdene og overrakte pengene når de besøkte familiene og støttegruppene.

På Electric Ballroom i Camden i London ble det også arrangert en støttekonsert, «Pits and Perverts», i desember 1984. Øverst på plakaten sto gruppen Bronski Beat, med Jimmy Somerville i spissen. Konsertens navn «Pits and Perverts» var hentet fra avisa The Sun. Avisa var notorisk homofob og hadde som mål å sverte samarbeidet mellom gruvearbeiderne og «Lesbians and gays support the miners». The Sun lyktes ikke.

Det var ikke bare gruvearbeiderne som nøt godt av det skeive engasjementet. Da streiken ble avblåst, uten å ha oppnådd målet, var stemningen i England dyster. Men det skeive engasjementet hadde ført til at homorettigheter kom på dagsorden og ble støttet av en rekke fagforeninger.

På støttekonserten «Pits and Perverts» gikk David Donovan, en gruvearbeider fra Wales, på scenen og uttalte:
«Dere har sloss for vår sak og dere vet hva diskriminering og trakassering innebærer, akkurat som oss. Nå skal vi sloss for dere. Vi skal støtte dere. Det vil ikke merkes med en gang, men takket være deres innsats finnes det nå 140 000 gruvearbeidere som vet at det eksisterer andre kampsaker. Nå vet vi om kampen mot rasisme, kampen for homorettigheter og kampen mot kjernekraft. Vi kan ikke gå tilbake i tid nå.»

Det er denne historien som er rammen rundt den prisbelønte filmen «Pride». I Storbritannia og USA settes «Pride» opp på kino 12. september. Ifølge distributøren Arthouse settes «Pride» opp på norske kinoer 25. desember.

Mer info om filmen finner du her: pridemovie.co.uk