Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Skeiv Verden har hatt det travelt det siste halve året og har deltatt på en rekke festivaler over hele landet for å spre kunnskap og for å knytte kontakter. Nå står Skeive Sørlandsdager for tur.

Nylig var Skeiv Verden tilstede på Melafestivalen i Oslo for andre året på rad
– Vi er tilstede fordi vi ønsker å være synlig. På samme tid er det fordi vi ønsker å jobbe interseksjonelt og da viser vi det i praksis. På Melafestivalen har vi plass i Iqra-teltet, infoteltet, hvor vi sprer informasjon og deltar på festen, sier generalsekretær Susanne Demou Øvregaard.

Skeiv Verden føler at de blir godt mottatt av Melafestivalen, men ønsker på sikt at festivalen blir enda mer inkluderende.
– Vi har gitt uttrykk for at Mela må bli mer lhbt-inkluderende og at de har et skeivt perspektiv når de booker artister for eksempel. Tenk så fint det ville vært med queer tango. Skeiv Verden skal bli flinkere til å følge opp Mela i stedet for å sitte på sidelinjen å vente.

Øvergaard forteller at Skeiv Verdens stand på Mela er gjenstand for undring og mange blikk.
– Noen gir også uttrykk for at vi ikke burde være der. Men det understreker jo bare viktigheten av å være tilstede.

Det er også viktig for Skeiv Verden å delta på arrangementer og festivaler andre steder i landet.
– Vi deltok på Regnbuedagene i Bergen. Nylig var vi i Hammerfest på Finnmark Pride og denne uka deltar vi på Skeive Sørlandsdager. Det handler om å vise oss fram, men også møte mennesker som har behov for nettverket vårt.

Finnmark Pride

Finnmark Pride var en positiv opplevelse for Skeiv Verden. Det ble en uke med alt fra skapbrenning til møter med lokale aktører.
– Hammerfest er en av landets byer med størst vekst i Norge. Byen vant Bosettingsprisen 2013 for å ha bosatt mange flyktninger over flere år. De ser på flyktningene som en ressurs for å løse lokalsamfunnets behov for arbeidskraft i både privat og offentlig sektor. Derfor er det viktig at Skeiv Verden kommer til byen og minner dem på at lhbt-perspektivet også er viktig i en slik setting.

I møte med lokale politikere i Hammerfest ga Skeiv Verden tydelig uttrykk for at målet er å bli inkludert i mangfoldsarbeidet.
– Det er slik vi må tenke. Vi ønsker ikke at lhbt-personer eller personer med minoritetsbakgrunn skal ha egne plattformer, men inkluderes i det eksisterende arbeidet som handler om skole, utdanning, utvikling og handlingsplaner.

I Hammerfest møtte Skeiv Verden også representanter fra Sametinget.
– Det samiske miljøet har på mange måter mer til felles med minoritetsmiljøene Skeiv Verden jobber med enn med majoritetsmiljøet. Det at de deltok så aktivt på Finnmark Pride var kjempeflott, sier Øvergaard til Blikk Nett.

Se meg i Kristiansand
Denne uka setter Skeiv Verden kursen mot Kristiansand og Skeive Sørlandsdager hvor tema i år er «En skeiv verden». Etter paraden lørdag 23. august åpner Skeiv Verdens utstilling «Se meg» i Skippergata 32.

Arrangørene av Skeive Sørlandsdager har latt seg inspirere av sommerens debatt om rasisme i eget miljø og ser det derfor som ekstra viktig at Skeiv Verden deltar.
– Det er flott at festivalen følger opp debatten om rasisme, spesielt med tanke på at Frp, sammen med Høyre og Krf , i juli fjernet konkrete tiltak som skulle bedre vilkårene til homofile i Vest-Agder. Da må organisasjonene stå sammen og det er desto viktigere å delta på slike festivaler.

I tillegg til fotoutstilling blir Skeiv Verden å finne under den offisielle åpningen torsdag 21. august hvor blant andre Amal Aden, Patricia Kaatee fra Amnesty International og Lene Løvdal fra LDO deltar. Fredag 22. august er det Likestillingsforum hvor Arne B. Grønningsæter fra Fafo presenterer rapporten «Åpne rom, lukkede rom» om lhbt-personer med ulike etniske bakgrunner i Norge.
– I tillegg skal vi benytte anledningen til å treffe lokale ressurser og kanskje det finnes noen som har kapasitet til å starte opp et lokallag eller sosiale møteplasser.

Etter Skeive Sørlandsdager står Trondheim på reiseplanen.
– I Trondheim har Skeiv Verden et lokallag som vi skal besøke i forbindelse med Trondheim Pride helgen 10 til 14. september. Vi må ut å vise at vi finnes og sørge for at flere blir kjent med Skeiv Verden. Det er det som er jobben vår, sier Susanne Demou Øvergaard.

Mer om Skeive Sørlandsdager: facebook.com/Skeivisor