Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Den årlige paraden under Skeive Sørlandsdager samlet nærmere 300 deltakere lørdag 23. august, og Skeiv Ungdom sørget for bursdagsstemning.

Skeive Sørlandsdager går hvert år av stabelen i slutten av august. I år ble festivalen arrangert med mottoet «En skeiv verden» og samlet lokale og tilreisende lhbt-personer og organisasjoner, fra ledelsen i LLH sentralt til Skeiv Ungdom og Skeiv Verden.

Skeiv Verden kom til Kristiansand med sin egen fotoutstilling i bagasjen, samt delta i paneldebatt om lhbt i etniske minoriteter, med utgangspunkt i Fafo-forsker Arne B. Grønningsæters rapport «Åpne rom, lukkede rom»

Isah fra Skeiv Verden er imponert over Skeive Sørlandsdager.
– Det har vært en veldig, veldig flott pride. Festivalen har samarbeidet tett med Likestillingssenteret, og det merkes – samtidig er det verdt å nevne at kommunen også har vært aktivt tilstede under festivalen og diskusjonene, sier Isah til Blikk Nett.

Skeiv Verden har deltakt aktivt på de fleste pride-arrangementer i landet det siste året, fra Regnbuedager i Bergen til EuroPride i Oslo. Rasismedebatten som blusset opp før sommeren har gitt Skeiv Verdens arbeid mer oppmerksomhet og fokus.
– Paneldebatten om lhbt i etniske minoriteter var utrolig bra. Det var en ordentlig debatt og man hadde flotte samtaler, hvor man kunne være nysgjerrig og
alle ville hverandre vell, sier Isah og fortsetter å rose Skeive Sørlandsdager.

– For meg har det vært verdens beste pride. Jeg oppfatter det slik at Skeiv Verden finnes i sjelen i Kristiansand. Skeive Sørlandsdager blir sett på som en festival som arrangeres i bibelbeltet, ergo som en traust og lite inkluderende festival.

Ifølge Isah er det et bilde som ikke stemmer med virkeligheten.
– Jeg har sjelden følt meg så likestilt noen gang som sammen med de jeg har møtt under Skeive Sørlandsdager. Jeg tror hovedstadshomoene har en rekke fordommer mot Sørlandet og de skeive som bor der. Blant annet har jeg hørt om religionsfobi i det skeive miljøet. Skeive på Sørlandet føler at de plasseres i et bilde de ikke kjenner seg igjen i – som at man ikke kan være religiøs og samtidig bryte med normen. Jeg og Skeiv Verden vet at det ikke er sant, og de jeg har møtt her nede vet også at det ikke stemmer.

Isah oppfordrer lhbt-folk til å besøke forskjellige pride-arrangementer landet rundt, og spesielt Skeive Sørlandsdager.
– Jeg tror nordmenn ofte glemmer at ikke alle skeive bor i Oslo. Noen blir igjen der de kommer fra, mens andre flytter til mindre byer enn Oslo – og de lever gode liv.

En evig bursdagsfeiring
Skeiv Ungdom var også på plass i Kristiansand. Organisasjonen var selvsagt tilstede for å feire Skeive Sørlandsdager, men minst like viktig har det vært å feire Skeiv Ungdoms 10-års jubileum og sommerleiren Jafnaðrs 15-års jubileum. Feiringen har foregått siden før EuroPride i juni, men det ser ikke ut til at Skeiv Ungdom har tenkt å stoppe festen før året er omme.
– Vi gjorde oss bemerket i Kristiansand og i paraden under Skeive Sørlandsdager med bursdagssanger, ballonger og utagerende paradedeltakelse, sier en hes Line Halvorsrud, leder av Skeiv Ungdom.

I tillegg til paradesprell arrangerte Skeiv Ungdom ungdomstreff i Kristiansand og benyttet alle anledninger til å kapre nye ungdommer til organisasjonen.
– Ungdomstreff er alltid like hyggelig. Men det er også hyggelig å kunne fortelle at vi i løpet av Skeive Sørlandsdager har vervet mange nye medlemmer. Alt av infomateriell vi hadde med oss er delt ut. Det er tomt for brosjyrer, regnbuearmbånd og t-skjorter. Nå ligger vi godt an til målet om å verve 1000 nye medlemmer innen nyttår, sier Halvorsrud til Blikk Nett.

Se Skeiv Ungdoms bilder fra Skeive Sørlandsdager her på Blikk Nett.
Skeive-Sørlandsdager 02-webSkeive-Sørlandsdager 03-webSkeive-Sørlandsdager 05-webSkeive-Sørlandsdager 04-webSkeive-Sørlandsdager 06-web