Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Fredag 12. september flokket skeive og streite til Kulturhistorisk museum for å oppleve sommerens store eventyr, EuroPride-paraden, en gang til.

I år feiret Oslo kulturnatt 10-års jubileum og tradisjonen tro var det denne septemberfredagen et hav av tilbud til skuelystne og kulturinteresserte fordelt over hele byen.

Kulturhistorisk museum fristet med utstillingen Pride Revisited, som er en del av den store Ja vi elsker-utstillingen, og programmet denne fredagskvelden var fylt med kultur og homohistorie.

Det er første gang i norsk historie at det stilles ut en kronologisk fotoutstilling om homopolitisk arbeid og festivitas som spenner fra 70-tallet og fram til i dag.

Kuratorene Lill-Ann Chepstow-Lusty og Svein Gullbekk ga en omvisning bak kulissene til utstillingen og på veggene flimret det bilder fra sommerens EuroPride-parade.

Dj-duoen Lisa&Lisa sørget for loungestemning mens The Hungry Hearts pin-up performance band holdt konsert og Bamseklubben fremførte paradeshowet «It’s raining men». Publikum cruiset rundt i de forskjellige avdelingene og fikk innføring i norsk homohistorie av blant andre Helseutvalgets Bera Moseng.

Populær utstilling
Ja vi elsker og Pride har vært godt besøkt siden åpningen 18. mai i år.
– Responsen har vært over all forventning, sier Lill-Ann Chepstow-Lusty til Blikk Nett.

I New York ligger Leslie-Lohman Museum of Gay and Lesbian Art, i San Fransisco ligger GLBT History Museum og i Washington har Smithsonian Institution fått egen lhbt-avdeling.

Mange skeive har besøkt Schwules Museum i Berlin, men her hjemme – i et av verdens foregangsland på lhbt-rettigheter – har tanken på et homomuseum knapt vært tenkt.
– Jeg synes absolutt Oslo burde ha et eget skeivt museum, sier Chepstow-Lusty og forteller at Pride-utstillingen er et forsøk på å starte et historisk tilbakeblikk.

– Denne utstillingen representerer ikke den hele og fulle sannheten – det finnes så mange. Men her har publikum kunnet komme for å fortelle sin egen historie.

– Tar du oppgaven med å realisere et norsk homomuseum?
– Jeg skulle gjerne jobbet mer med dette temaet. Men et homomuseum er nok ikke min oppgave, men noen andres. Nå er ballen kastet, sier Lill-Ann Chepstow-Lusty.