Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

I år er det 100 år siden Mummitrollets mamma, Tove Jansson ble født. Det lesbiske ikonet hylles nå med en utstilling på Schwules Museum i Berlin.

I Finland feires Tove Jansson med flere spesialutstillinger i år i hovedstaden Helsinki, og her i Norge ble hun hyllet av Finsk-norsk kulturinstitutt i samarbeid med Nasjonalbiblioteket og Finlands ambassade med en egen Mummikveld på Nasjonalbiblioteket i september.

De to norske forlagene Aschehoug og Heinesen har dessuten gitt ut et tosifret antall Jansson-bøker i år. På verdensbasis selges det Mummi-produkter for svimlende fire milliarder norske kroner i året. Alt på grunn av et småklumsete Mummitroll med et stort hjerte og et venneinfanteri det ikke fins maken til i moderne barnelitteratur.

Ifølge litteraturprofessor og Jansson-biograf Boel Westin er det liten tvil om at kjæresten Tuulikki Pietilä hadde stor innvirkning på Jansson, ikke bare på det kunstneriske planet.
– De var begge private og snakket ikke noe særlig om forholdet sitt. Tove og Tuulikki var begge kunstnere som levde fritt og fikk leve slik de ønsket å leve. Selv om de hadde ulike perspektiver på ting, komplementerte de hverandre på en fin måte, uttalte Westin i et intervju i septemberutgaven av Blikk i anledning jubileet.

Respekten for Tove Janssons kunstneriske integritet førte nok til mer stillhet rundt temaet.
– Selv om det finske folket hele tida har visst at Tove levde sammen med Tuulikki i 45 år, er det ikke før i senere tid at det har blitt snakket om det. Litt av grunnen kan være at Jansson selv ikke snakket om lesbiskheten. Hun omtalte ikke seg selv som lesbisk. Hun sa heller at hun var forelsket i en kvinne. Kjønn er heller ikke så viktig i Mummidalen, karakterene er mer kjønnsoverskridende. Man får for eksempel aldri vite hva slags kjønn Tufsla og Vifsla er. Kjønn var av underordnet betydning for Tove både i kunsten og i livet for øvrig. Hun ønsket verken å framstå som et homoikon eller en feminist. Tove Jansson var simpelthen en kvinne som levde sitt eget liv til fulle, sa Westin til Blikk.

Nå er det Schwule Museum i Berlin sin tur til å hylle det lesbiske ikonet og det gjør de med utstillingen «The Magical World of the Moomins – a Troll Adventure at the Schwules Museum*» – museets første utstilling som retter seg mot barn og unge.

Utstillingen viser ikke originalkunst signert Tove Jansson, men bygger heller en samling kunst laget av barn og unge Mummi-fans. Publikum oppfordres til å skape sine egne Mummitroll som siden vil bli en del av den faste samlingen til museet.

«The Magical World of the Moomins – a Troll Adventure at the Schwules Museum*» vises til 10. november.

Mer info her: schwulesmuseum.de