Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

LLHs solidaritetsfond Skeiv Solidaritet trenger din støtte. Til gjengjeld kan du se filmen Pride.

I fjor vedtok det ugandiske parlamentet en lov som ga homofile fengsel på livstid, som en «julegave» til det ugandiske folk. Volden og forfølgelsen av lhbt-personer og aktivister økte. Mange måtte flytte, flykte eller gå i skjul. Likevel kjempet aktivister i Uganda mot loven, og lykkes i år få den kjent grunnlovsstridig og annullert.

Nå nærmer julen seg igjen, og en ny antihomolov er på trappene. Hvis den går igjennom er det vi som står klare med vår julegave. Og den skal gå til aktivister i Uganda og andre steder i verden som trenger vår støtte mens de slåss for sin grunnleggende rett til å være den de er, til liv og frihet fra tortur.

LLH har nettopp vært i Uganda for å følge opp sikkerhetssamarbeidet. Siden 2009 har LLH støttet sikkerheten til lhbt-aktivister, slik at de kan fortsette sitt viktige arbeid mot antihomoloven og for like rettigheter. Etter innføringen av antihomoloven bidro LLH med ekstramidler for at aktivister og lhbt-personer som trengte det kunne gå i skjul en periode eller flytte til et nytt nabolag.

Sikkerhetssamarbeid har vært avgjørende for at Ugandas lhbt-aktivister kan fortsette å kjempe mot antihomoloven. I Norge har mange allerede bidratt til dette gjennom LLHs fond Skeivt solidaritet og gjennom medlemskap i LLH.

LLHs fond Skeiv solidaritet bidrar der det trengs, når det trengs. Hittil har fondet blant annet støttet lhbt-flyktninger i Ukraina og Irak, homofile i fengsel i Uganda og Zambia, og Ugandas første Pride. LLH tar ingen provisjon av det som samles inn. Hver krone går uavkortet til lhbt-aktivister og lhbt-personer i andre land.

Gi Skeiv solidaritet i julegave i år – og støtt arbeidet for menneskerettighetene til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner verden over.

Slik støtter du:
Sett inn et valgfritt beløp på LLHs solidaritetskonto:
Kontonr: 1503 17 43343. Merk overføringen med «Skeiv Solidaritet».

Førpremiere på Pride
LLH Oslo og Akershus gir, i samarbeid med Skeive Filmer og Arthaus, alle medlemmer årets førjulsgave.

Mandag 15. desember klokken 18 kan du som er LLH OA-medlem se årets feelgood-film, Pride, gratis på Kino Victoria sammen med en venn.

Etter filmen, i ekte Lesbians and Gays Support the Miners-ånd, kan du så gi penger til LLHs solidaritetsfond Skeiv Solidaritet ved utgangen, og støtte lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i andre deler av verden.

Hent din billett på Kino Victoria fra 10. desember til 12. desember ved å vise fram tilsendt sms eller invitasjonen du har mottatt på epost.
Har du ikke mottatt sms og eller epost og er medlem av LLH OA, har du ikke registrert dette hos oss. Ta kontakt på oslo@llh.no om dette er tilfellet.

Stolt homohistorie
Filmen «Pride» tar for seg en lite kjent del av britisk homohistorie. Vi befinner oss i Margaret Tatchers England sommeren 1984, året da George Orwells «storebror» skulle ta over verden og kontrollere oss. Orwell fikk bare delvis rett, men Tatcher gjorde sitt beste for å knuse landets fagforeninger og ikke minst kampen for homorettigheter, ved å innføre Clause 28 som i praksis gjorde det ulovlig med positiv informasjon om homoseksualitet i skolen – ikke ulik propagandaloven som Putin har innført i Russland.

Kampen mot Margaret Tatcher skapte allianser mellom ulike grupperinger og «Pride» forteller historien om aktivtistgruppen «Lesbians and gays support the miners».

Pervers men pengesterk
Aktivistgruppen var en allianse av lesber og homser som kom sammen for å støtte gruvearbeiderne som streiket etter at Thatcher frøs midlene til fagforeningen. Det gikk derfor ut en oppfordring til støttegrupper om å støtte gruvesamfunn direkte slik at familiene til gruvearbeiderne kunne ta i mot midler. Streiken varte ett år og «Lesbians and gays support the miners» inngikk samarbeid med støttegrupper i Neath, Dulais og Swansey.

«Lesbians and gays support the miners» samlet inn over 200 000 kroner til gruvearbeidernes familier i de aktuelle gruveområdene og overrakte pengene når de besøkte familiene og støttegruppene.

På Electric Ballroom i Camden i London ble det også arrangert en støttekonsert, «Pits and Perverts», i desember 1984. Øverst på plakaten sto gruppen Bronski Beat, med Jimmy Somerville i spissen. Konsertens navn «Pits and Perverts» var hentet fra avisa The Sun. Avisa var notorisk homofob og hadde som mål å sverte samarbeidet mellom gruvearbeiderne og «Lesbians and gays support the miners». The Sun lyktes ikke.

Det var ikke bare gruvearbeiderne som nøt godt av det skeive engasjementet. Da streiken ble avblåst, uten å ha oppnådd målet, var stemningen i England dyster. Men det skeive engasjementet hadde ført til at homorettigheter kom på dagsorden og ble støttet av en rekke fagforeninger.

På støttekonserten «Pits and Perverts» gikk David Donovan, en gruvearbeider fra Wales, på scenen og uttalte:
«Dere har sloss for vår sak og dere vet hva diskriminering og trakassering innebærer, akkurat som oss. Nå skal vi sloss for dere. Vi skal støtte dere. Det vil ikke merkes med en gang, men takket være deres innsats finnes det nå 140 000 gruvearbeidere som vet at det eksisterer andre kampsaker. Nå vet vi om kampen mot rasisme, kampen for homorettigheter og kampen mot kjernekraft. Vi kan ikke gå tilbake i tid nå.»
Det er denne historien som er rammen rundt den prisbelønte filmen «Pride».

Pride, mandag 15. desember, kl 18, Sal 2 – Kino Victoria, Ruseløkkveien 14, Oslo 
Pris: Gratis for LLH OA-medlemmer.