Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

– I disse juletider vil jeg satse på lokal kultur, Bærum verks julemarked, Gamlebyen i Fredrikstads nissenattforestillinger for barn og voksne, Hadeland Glassverk, lokale håndverkere og kunstneres utstillinger, en amatøroppsetning av «Reisen til Julestjernen».

– Julen er høytid for det nære og ekte. Da liker jeg å reise ut av byen, støtte kulturlivet utenfor byene og komme «hjem» til mine barndoms tradisjoner. Livet går så fort utenfor julen, og man ser bare akkurat det som er rundt en, dette er tiden for å åpne opp, sier Erik-André Hvidsten.

Hvidsten er aktuell med julesangen «Fred på jord/Den lille trumslagarpojken» med den finske artisten Thomas Lundin. Han er en av landets fremste mannlige musikalartister, sanger og skuespiller. Han har stått på scener på teatre i hele Norden i mer enn femten år i musikaler som «Cabaret», «I blanke messingen», «Chicago», «Little Shop of Horrors» med flere. Han har også flere ganger opptrådt på den årlige Hagekonserten til Aksept under Skeive dager.

Nå drar Erik-André Hvidsten på julekonsertturné i Finland med noen av Finlands og Sveriges største artister, men først skal han selv på turné i Norge sammen med musikertrioen Tom Rønningsveen, Lars Ahgnell og Hermund Nygård. 15.–16. og 18.–19. desember opptrer han i Bøndernes hus, Borge, 21. desember i Bøndernes hus, Råde, og 23. desember i Sarpsborg kirke.

– Hvilken type kulturopplevelser er du mest glad i?
– Er en altéter når det gjelder kultur. Men blir mer og mer opptatt av teatermagi. Jeg vil berøres dypt, både humoristisk og seriøst.

– Hva er skeiv kultur for deg?
– Jeg har aldri satt kultur i bås som hetero og skeivt. Kultur skal berøre enten det er skapt av, med eller til skeive. Men det er klart at en del skeive kunstnere har banet vei for et åpnere samfunn. Da er det kanskje skeiv kultur?

– Hva har vært din beste kulturopplevelse?
– Min beste kulturopplevelse var «Fanny og Alexander» på Svenska Teatern i Helsingfors. Jeg gikk i Helsingfors’ gater og grein i en halvtime etterpå. Magisk og ærlig, og teater på sitt beste.

– Og din verste?
– Verst for meg kan gi andre mennesker et oppvåknende øyeblikk, og det har jeg aldri lyst til å ødelegge.