Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

I februar inntar den anerkjente kunstneren og aktivisten Zanele Muholi hele Akershus Kunstsenter med utstillingen The Art of Activism.

Til tross for at Sør-Afrika ble et demokrati på 1990-tallet, er det fortsatt vanskelig å være åpen lesbisk eller homofil innenfor det afrikanske rasifiserte miljøet. Lesbiske blir sett på som en trussel mot kjønnsrollene i en kultur der kvinners fremste rolle er å føde barn.

Organisasjonen Change.org har estimert at rundt 500 kvinner blir utsatt for såkalt corrective rape i Sør-Afrika hvert år, og at rundt 30 lesbiske har blitt drept hvert år de siste ti årene på grunn av sin seksuelle legning. Corrective rape er betegnelsen på en voldtekt der intensjonen fra overgriperen angivelig skal være å få offeret til å bli hetero. Det antas å være høye mørketall.

Med dette som utgangspunkt har Zanele Muholi valgt et krevende kunstnerisk prosjekt når hun vil alminneliggjøre ulike seksuell legninger og identiteter. Selv har hun mistet nære venner og opplevd både trakassering og innbrudd.

Ikke alle er like begeistret for hennes kampånd og i 2009 forlot daværende kulturminister i Sør-Afrika, Lulu Xingwana, en av hennes utstillinger i protest. Muholi presenterte en fotoserie av lesbiske afrikanere i intim omfavnelse. Kulturministeren Xingwana kalte bildene støtende og umoralske.

Også den norske regjeringen har engasjert seg i arbeidet for menneskerettigheter og retten til å leve ut sin seksuelle legning. I den nylig ferdigstilte stortingsmeldingen om menneskerettigheter skriver regjeringen at det er Norges interesse å beskytte individets frihet og medbestemmelse, og viser til vårt alles ansvar for å forhindre former for diskriminering og vold, inkludert mot kvinner, barn og seksuelle minoriteter.

Nå retter også kunstsenteret lys mot de alvorlige overgrepene som skjer mot homofile. Gjennom utstillingen The Art of Activism ønsker Akershus Kunstsenter å presentere en kunstner med et uvanlig sterkt og personlig engasjement.

I tillegg til egen kunstnerkarriere driver Muholi organisasjonen Inkanyiso.org, der hun viser en tydelig aktivistisk tilnærming til utfordringene lhbt-personer står overfor, og begge sider ved hennes virksomhet blir presentert i utstillingen, derav tittelen.

Akershus Kunstsenter ønsker velkommen til utstillingsåpning lørdag 21. februar kl. 13 – 17, og samtale mellom kunstner Zanele Muholi og Kjersti Augland. Videre vil Muholi signere sin rykende ferske bok Faces and Phases.

Søndag 22. februar vil Muholi holde en omvisning i utstillingen, og det blir konsert i kunstsenteret med Morten Minothi Kristiansen.

The Art of Activism vises til 29. mars.

Mer info: akershuskunstsenter.no