Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Da det greske opposisjonspartiet Syriza fikk regjeringsmakta i slutten av januar ble håpet om ytterligere lhbt-rettigheter lysere.

Hellas har ligget bakpå i forhold til andre europeiske land med tanke på lhbt-rettigheter. Landet tillater ikke lhbt-par å adoptere barn og homofile par er ikke anerkjent av myndighetene.

Nå har det nye regjeringspartiet Syriza annonsert at myndighetene vil innføre partnerskap for homofile par. Justisminister Nikolaos Paraskevopoulos bekreftet planene i parlamentet nylig. Planen er å innføre sivile partnerskap for alle. Siden 2008 har partnerskap vært tilgjengelig for heterofile par.

Partiet Syriza er landets eneste politiske parti med en uttalt støtte til lhbt-rettigheter og partileder og statsminister Alexis Tsipras har uttrykt støtte til lhbt-rettigheter flere ganger tidligere. Det faktum at forslaget om partnerskap for homofile par kommer nå er spesielt, fordi Syriza måtte inngå en koalisjonsregjering med høyrepartiet Greek Independents for å få regjeringsmakten – og Greek Independents er et parti som jobber aktivt mot lhbt-rettigheter.

For å kunne beholde regjeringsmakten kan det se ut til at Syriza og Tsipras senker lhbt-ambisjonene sine, spesielt med hensyn til adopsjon for homofile par.

Under en Q&A på sin egen Twitter-profil i midten av januar svarte Tsipras på spørsmål om homofiles rett til adopsjon.
«Det er et vanskelig emne som må diskuteres og som krever dialog. Det er uenighet blant forskere om dette emnet og vi kommer ikke til å ta det inn i vårt politiske program.»