Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Hans Esben Gihle får utløp for sin guttedrøm på Christiania Teater i morgen kveld, når showet «One Moment in Time» settes opp – en ren hyllest til hans heltinne Whitney Houston.

Er du en av dem som ikke klarer å la være å synge med på «I Will Always Love You», «How Will I Know» og «I Wanna Dance With Somebody»? I morgen kveld har du muligheten til å gjøre stas på Whitney Houston sammen med Hans Esben Gihle med band og korister på Christiania Teater, før han drar videre på norgesturné.

Gihle er solist i Oslo Gospel Choir. I 2009 ble han Komiprisnominert for sin medvirkning i forestillingen «Tango for to» som han spilte på Christiania Teater med bla. Inger Lise Rypdal og Viggo Sandvik. Årlig er han å se i Drøbak med sitt sommershow. «One Moment in Time» er en nyoppsetning av showet som gikk for fulle hus i Oslo og Gjøvik i fjor.
– Vi har utviklet litt flere låter, ballader og medleyer. Første del av showet er min reise med henne. Til slutt kommer Whitney selv på scenen, og hun ser utrolig godt ut. Da tar festen av, sier tenoren med et bredt smil.

Løpsk trommehinne
Gihle falt for Whitney i 13-14-årsalderen. Fra en ensom tilværelse med fraværende foreldre flyktet tenåringen inn i en verden med sangstjernens stemmeprakt.
– Trommehinnen min gikk løpsk første gang jeg hørte stemmen hennes. Hvordan hun pustet, hvordan hun brukte stemmen og når vibratoren kom på. Jeg ble jo nerd, forteller Gihle om hans tid på gutterommet.

Fortsatt får han stjerner i blikket, når han ser på YouTube-klipp av Whitney Houston.
– Måten hun sang på, hvordan hun stod på scenen, hun var jo en diva. Og hun leverte jo til de grader da hun var i sin gode periode.

Whitney Houston døde 11. februar 2012. Hun ble funnet død i badekaret.
– Det var en større overraskelse da Michael Jackson døde. Whitney var jo sånn på kjøret, du visste nesten at det måtte stoppe en dag.

Gihle så sitt store idol for første gang i 1994. Etter comebacket i 2009 lot han være å gå på konsert, fordi han var redd for at popstjernen ikke ville klare å levere.

Gospelsanger og homo
Tenoren har sunget gospel i 20 år og har medvirket på mer enn åtte album med Oslo Gospel Choir. Gospelkoret var bestselgende norske artist på 90-tallet med over en million solgte plater. De ga ut 15 cd-er. Tenoren har også sunget med Oslo Fagottkor og vært med på flere av Aksepts Hagefester.

Det å være åpen homo i gospelkoret var en stor utfordring for Gihle. “Stemmer det at du er homo? Da brenner vi platene dine.” var blant de «artige» brevene han fikk i postkassen.
 – De får nå drive på, jeg er bare blitt sterkere i meg selv. Jeg får si som Eli Rygg: “Jeg tror på en gud, men jeg stoler pokker ikke på alle som jobber for han!” Jeg løper ikke ned kirkedøren, gospelkoret er min menighet.

Også Whitney sang mye gospel. Houston vokste nærmest opp i et gospelkor, og den siste delen av karrieren fant hun ifølge Gihle tilbake til troen da hun ga ut albumet «I look To You».

– Hvordan føles det å synge låtene til en av verdens aller største sangstjerner?
– Låtene er krevende og jeg har nok merket janteloven. «Hvem tror han at han er?» Men jeg er jo ikke her for å kopiere Whitney, jeg hyller henne. Det er deilig å synge låtene, selv om jeg kjenner at jeg er ganske nervøs nå. Jeg håper det blir allsang, for jeg skal ikke stå der og skinne alene.

– Hva er din favorittlåt?
– «One Moment in Time» står høyt, og derfor har jeg valgt den som tittel på showet. I 1988 hadde vi jo ikke YouTube, og da jeg så OL-åpningen i Seoul kom hun på scenen. Der stod hun! Jeg får nesten gåsehud når jeg snakker om det, det var en mektig opplevelse.

Følg med på Facebook