Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Etter suksessen med albumet «Love Me Tender: The Quite Quiet Way» er Lisa Dillan tilbake med nye tolkninger av Elvis-låter – nå også med godkjenning fra selveste Buffy Sainte-Marie.

Lisa Dillan har vært Elvis-fan siden 1977 og kjenner «kongens» karriere, og ikke minst repertoar veldig godt. Forkjærligheten for Presleys musikk resulterte i albumet «Love me tender» i 2012 –hvor Dillan sammen med gitaristen Asbjørn Lerheim tolket fjorten av Elvis Presleys låter innspilt i hans gamle platestudio i Nashville og med Presleys TCB Band som musikere.
– Grunnen til at Asbjørn og jeg ble invitert til Nashville var i følge gutta til Elvis fordi vi gjorde noe helt annerledes med musikken til Presley – men på en respektfull måte, sier Dillan.

Respekten, samt Dillans unike tolkninger, appellerte til både kritikere og publikum. «Love Me Tender: The Quite Quiet Way» høstet høye terningkast og gode anmeldelser både her hjemme og utenlands.
– Etter å ha overlevd i 15 år med å spille på glass og stå på hodet, var det moro å oppleve responsen. Jeg hadde aldri tenkt at jeg noen gang skulle dumpe borti noe som var kommersielt interessant. For meg er det en bonus rett og slett.

Tommel opp fra Buffy
I begynnelsen av mars slipper Dillan og Lerheim albumet «Change of habit», men denne gang har de skapt Elvis-magi på hjemmebane.
– Det er det å stå på scenen som er det største for meg. Livesituasjonen er full av liv og kontakt, publikum tilfører rommet veldig mye – og når jeg attpåtil fikk stå på scenen med Elvis sitt band, var det stort. Jeg kjenner musikken hans så utrolig godt, så noen ganger måtte jeg snu meg på scenen og se på TCB Band for å skjønne at jeg faktisk sto på scenen med dem, sier hun og forteller at samarbeidet førte til at Norbert Putnam, Elvis sin faste studiobassist, også er med på scenen når den nye plata skal spilles for publikum.

En av låtene er Buffy Sainte-Maries «Until it’s time for you to go» fra 1965, som Elvis spilte inn i 1972. Teksten handler om en mann og en kvinne som elsker hverandre, men som på grunn av ulike bakgrunner ikke kan være sammen.
– Det som skiller den forrige plata og den nye er selvsagt musikernes musikalske signaturer. Men den ble også fin og skeiv, fordi jeg jo synger dem med samme pronomen som Elvis. Endring er et gjennomgående tema. Det gjelder for eksempel «Until it’s time for you to go», sier Dillan som har endret på teksten i låta.

– Jeg tok kontakt med Buffy Sainte-Marie og spurte henne om det var i orden at jeg byttet ut «man» med «human». Ikke fordi jeg ikke kan synge til en mann, jeg kan godt forholde meg til heterofile relasjoner, men det var nå bare et ærlig spørsmål fra meg til Buffy, sier hun.

Svaret fra sanglegenden kom kjapt.
– «You can change anything you want, sto det i mailen jeg fikk. Det var stort å få en sånn mail fra Buffy Sainte-Marie.

Politisk aktivisme
Dillan har vært glad i Buffy Sainte-Maries musikk siden ungdomsårene, men hun deler en annen kjærlighet med artisten også: politisk aktivisme.
– Hun har vært en viktig stemme for meg i livet mitt, sier Dillan som har gjort det til et varemerke å stå på hodet i protest mot brudd på menneskerettigheter.

Den demonstrasjonsmetoden har Dillan brukt en rekke ganger, blant annet da Nina Karin Monsen fikk Fritt Ord-prisen. Hun sto også på hodet på den Røde Plass i Moskva i 2009 etter at 40 lhbt-aktivister hadde blitt arrestert under Eurovision Song Contest-finalen i byen.
– Det hører med til historien at Norbert Putnam har vært sammen med Buffy Sainte-Marie, og han har produsert Joan Baez da hun var på høyden som aktivist, spesielt under Vietnam-krigen. Han har fortalt at det sto bevæpnet politi utenfor studio da de spilte inn plata «Where are You now, My Son?» i 1973, forteller Dillan.

I tillegg til Putnam bidrar pianistene Bugge Wesseltoft og Tord Gustavsen og trompetisten Eivind Lønning på «Change of habit», mens Dillan selv har tatt rollen som produsent. Albumet slippes på Kirkelig Kulturverksted og 4. mars presenteres «Change of habit» på konserten «A playdate with Elvis» på Nasjonal Jazzscene.

Lisa Dillan, A Playdate with Elvis, Blå Grotte, fredag 6. mars, kl 20, Nygaardsgt. 22-24, Fredrikstad.

Mer info: facebook.com/QuiteQuietProject