Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Årets 8. mars-tog i Oslo startet på Eidsvoll plass utenfor Stortinget. I år var en av hovedparolene «Råderett over egen kropp – Stopp tvungen kastrering av transpersoner». Nå håper Skeiv Ungdom at parolen blir uaktuell i neste års tog.

Skeiv Verden hadde en stor avdeling i årets tog og gikk under parolen «Vi går fordi vi må!». Skeiv Ungdom har også gått i 8. mars-tog flere år på rad og har brukt anledningen til å sette transpersoners rettigheter på dagsorden.

I år var trans* for første gang inkludert i hovedparolene. Men det har ikke skjedd uten kamp.
– Det har vært en kamp siden første gang Skeiv Ungdom møtte opp på møte i 8. mars-komiteen, sier Skeiv Ungdom-leder Line Halvorsrud til Blikk Nett.

– Vi fikk klare signaler på at trans-spørsmål ikke hadde noe der å gjøre, samt at det ikke hadde noe med feminisme å gjøre, sier Halvorsrud når Blikk Nett møter Skeiv Ungdom på Eidsvoll plass for 8. mars-togets avgang.

I år valgte altså 8. mars-komiteen å inkludere trans*, og det er Halvorsrud fornøyd med.
– Det viser at 8. mars-bevegelsen også klarer å fornye seg, samt at de klarer å ta inn over seg nye temaer og ny rettighetskamp. Det er både viktig og bra.

Kampen mot tvungen kastrering har pågått i flere år, og organisasjoner som Skeiv Ungdom, LLH og Amnesty International har gått i bresjen. Senere denne måneden legger et regjeringsoppnevnt ekspertutvalg fram en anbefaling til Helse- og omsorgsminister Bent Høie og det er ventet at utvalget foreslår at dagens praksis opphører.

Om hovedparolen «Råderett over egen kropp – Stopp tvungen kastrering av transpersoner» er aktuell også neste år vites ikke ennå. Men da parolen ble opplest utenfor Stortinget i dag ble kravet møtt med vill jubel fra de nærmere 6 000 fremmøtte.
– Jeg håper virkelig, eller nei, jeg tror parolen blir liggende på kontoret neste år, sier Line Halvorsrud til Blikk Nett.

Bilder fra årets 8. mars-tog i Oslo.