Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Erlend Elias Bragstad ble kåret til årets nordlending 2014 av Avisa Nordland og NRK Nordland. Nå troner han øverst på Gaysirs Homotoppen 2015.

For å bli vurdert som kandidat til Homotoppen 2015 leter Gaysirs redaksjon hvert år etter de som har evne, vilje og mot til å fremme homofiles rettigheter eller den generelle aksepten for homofili.

Homotoppen 2015 ble Erlend Elias Bragstad (32), kjendisstylist, make up artist, blogger og tv-personlighet.
I juryens begrunnelse heter det:
«Erlend Elias har vært synlig i media i noen år. Han har tatt sin plass og skapt seg et image. 2014 ble det året Erlend Elias ville søke lykken. Han ble lagt merke til da han gav DBTV kontroll over sitt liv. Gjennom 7 episoder blottla Erlend Elias seg i søken etter lykke. Han datet også Leo Ajkic i en episode av «Typen til» på NRK. Da ble vi kjent med flere av Erlend Elias’ sider, også hans samiske røtter. Erlend Elias har vært initiativtager til oppstarten av en støttegruppe for homofile samer i samarbeid med sametinget.

På nettet er det mange som har noe de vil si om Erlend Elias – det har også Gaysirs redaksjon. Vi mener at bak hans «jåleri», og det noen velger å kalle overfladiskhet, skinner det tydelig gjennom at Erlend Elias ikke tar seg selv så høytidelig. Han byr på seg selv, og Gaysir mener han er modig gjennom å vise seg selv fullt og helt. Han viser at han er stolt av sin homofile legning og sin lulesamiske bakgrunn. Dette er noe vi ønsker å fremheve ved årets homotopp. Vi mener Erlend Elias, gjennom sin «ujålete» væremåte, er et forbilde for mange unge. I 2014 ble han også kåret til Årets Nordlending av Avisa Nordland.»

Les Blikks intervju med Homotoppen 2015.

Erlend Elias Bragstad føler seg av og til fastlåst i en crazyrolle han selv har vært med på skape på tv. Men i mars får årets nordlending en ny rolle når han skal tale homosak i Sametinget.

Blikk har klart å kile seg en plass inn i Erlend Elias Bragstads (32) heseblesende timeplan. Kjendisstylisten venter på meg i en rød Nissan på Youngstorget i Oslo. Han kommer fra et møte med Radio 1 der han har fått fast sendetid hver fredag. I «Erlend Elias’ univers» skal han fortelle lytterne historier fra hverdagen sin.

Han taster inn hjemmeadressen på gps-en før vi kjører til Ullern der han deler terrasseleilighet med samboeren og hans to døtre.

– Bruker du gps for å finne veien hjem?
– Hehehe. Jeg pleier aldri å kjøre denne her veien!

Det er på ingen måte gitt at en ung lulesame fra Tysfjord skal bli en kjent og veletablert stylist, make up-artist, konferansier og foredragsholder med base i Oslo og verden som arbeidsplass. Og nå også kåret til årets nordlending 2014 – en hederspris som deles ut av Avisa Nordland og NRK Nordland. Erlend Elias var den som fikk desidert flest stemmer.

«Hans fargerike personlighet og levende engasjement i tv-ruta har gjort han til en snakkis på sosiale medier og rundt lunsjbord over hele landet. Som åpen homofil har han engasjert seg for å hjelpe andre samiske homofile. Han har også vært med på å arrangere samiske moteuker. I den spirende samiske motebransjen er han entusiastisk ambassadør for samisk design og er med på å løfte fram den samiske kulturen gjennom sin stylistjobb», het det blant annet i juryens begrunnelse.

Nei til menn i glittertruser
Årets nordlending forteller at han nå fått smaken på et helt annerledes liv, som gjør han veldig lykkelig.
– Plutselig føler jeg meg voksen og etablert. Jeg er blitt så glad i barna, de kommer på mange måter foran meg selv. Jeg vil heller tilbringe lørdagskvelden sammen med dem enn å dra på premierefest. Og det hadde jeg ikke trodd for noen år siden.

Erlend Elias, som ikke lenger ferdes i homomiljøet, tror fortsatt det finnes mange fordommer mot homofile. Han synes ikke paraden under Skeive dager gagner homosaken.
– Tenk på når det står en konservativ fyr fra Oslo vest og har fordommer mot homofile, og så kommer det en flåte med menn i glittertruser, innsmurt med olje, med fjær på hodet og masse sminke. Hvordan skal man da klare å avmystifisere homofile? Nå blir jeg sikkert halshogd i det homofile miljøet, hehehe. Og jeg er jo ikke akkurat en tømmerhogger sjøl …

– Mer enn 100 politifolk i paraden viser jo mangfoldet?
– Ja, og det er jo fantastisk, men jeg tror mange vil sjokkere med vilje. Vi trenger ikke å provosere fram reaksjoner. Da tror jeg også fordommene blir borte.

En bil sneier nesten borti oss fra venstre side og tuter.
«Slapp av, di hore», freser Erlend Elias.

– Du kritiserer homomiljøet for å være overflatisk mens du selv jobber i et rimelig overflatisk miljø?
– Jeg jobber med å framheve folks skjønnhet, men jo, det er et overflatisk miljø på mange måter. Samtidig skaper sminke og klær folk. Man får veldig mye selvtillit når man finner sin stil. Det handler om å finne sin vei, den har jeg selv lett lenge etter.

Sametinget i mars
Erlend Elias vil bruke sin posisjon til å gi noe tilbake til både samer og lhbt-personer. Han er i ferd med å starte en støttegruppe for homofile samer og skal tale i Sametinget i mars.
– Jeg har møtt familier til homofile som har tatt selvmord. Jeg har møtt unge homofile som ikke tør å komme ut. Godt voksne som lever med kone og barn og lever et skjult liv. Folk som har kommet ut og ikke får lov til å komme hjem mer. Sånn skal det absolutt ikke være i 2015. Da må det gjøres noe på et høyere plan, av de som sitter på pengesekken og med makta. Jeg vil gå i samarbeid med dem for å bygge opp støtteorganisasjonen på en skikkelig måte. Jeg må jo legge det fram i Sametinget, sier stylisten, som aldri hadde tenkt at han skulle bli politisk engasjert.

– Men det ble jeg plutselig. Jeg føler det er med på å gjøre meg litt mer voksen, og jeg ser fram til det. Jeg gjør noe for andre, og det gir meg en god følelse.

Nesten framme får vi øye på samboerens seks år gamle døtre Ava og Amalie på vei opp bakken. Han parkerer og skynder seg for å gi barna en klem.
«Er de ikke skjønne?», sier han med kjærlighet i stemmen.

Inne i leiligheten slenger jentene seg ned i sofaen med hver sin iPad ved det åpne kjøkkenet. Erlend Elias og jeg krøller oss opp i sofaen i voksenstua. Føttene opp fra gulvet. Han har på seg samiske designerklær av Abanti. I den spirende samiske motebransjen er han entusiastisk ambassadør for samisk design. Gråfargen matcher sofaputa med påskriften «Be amazing, fabulous, gorgeous». Den sorte neglelakken holder på å flasse av.

Et helt vanlig A4-liv
Kjendisstylisten hevder at han ikke hadde planlagt å bli profilert. Han tror på skjebnen.
– Ja, en del ting er forutbestemt. Men du har mange valg som er med på å påvirke skjebnen. Jeg er veldig flink til å angre. På alt. «Nei, hvorfor sa jeg dét? Hvorfor kjøpte jeg de skoene?» Jeg prøver å jobbe med det.

– Hva angrer du mest på?
– Ingenting, jeg angrer der og da. Kanskje jeg angrer mest på at jeg ikke prøvde mer på å komme inn på Teaterhøgskolen. Jeg kom til andreprøven. Jeg hadde jo lyst til å bli skuespiller. Men du er jo stjernen i ditt eget liv. Jeg tar det ikke så høytidelig. Det tenker jeg på når jeg driter meg ut, som jeg ofte gjør. Sier ting jeg ikke burde ha sagt. Det eneste jeg angrer på, er når jeg kaster bort tida med å ligge en dag på sofaen. Jeg har lyst til å utrette ting, treffe mennesker, ha det gøy. Men ikke på andres bekostning.

Erlend Elias er genuint interessert i mennesker.
– Om de er gammel eller ung, tykke eller tynne, svarte eller hvite spiller ingen rolle. Jeg har det morsomt med alle.

Lyden av kjøkkenarbeid og barnelatter summer i bakgrunnen. Han er ikke så interessert i å gå ut på byen lenger.
– Jeg har lyst å leve et helt vanlig A4-liv uten noe hurra-meg-rundt. Det er det jeg har vokst opp med, og det er det jeg synes er så vakkert. Familiefrokoster og -middager.

Allt eller inget
Samboeren Petter kommer inn i stuen og spør om vi vil ha middagsmat. Fiskegrateng og råkostsalat. Vi takker begge ja.

Familiemannen Erlend Elias har aldri dratt på venneferie. Mens kompisene dro til Mykonos, tok han flyet hjem til «ho mamma» i Tysfjord eller dro med foreldrene til Syden. Kjæresteferie er noe helt annet. For seks år siden havnet han på den greske øya Lesbos, uten helt å vite hva han gikk til.
– Vi hadde lyst å dra til et rolig sted for å slappe av. På reisebyrået sa de Lesvos. Da vi kjørte ned til havna, så vi masse flotte gutter, lalala … Så var det jo bare traktorlesber!

Han kaster hodet bakover: «Hahaha!»

Erlend Elias har ikke mange lesbiske venninner.
– Som 20-åring var jeg på Potta der lesbene markerte seg litt mer enn de gjør i dag. Jeg syntes de var litt skumle … I dag har jeg ei lesbisk venninne, og et lesbepar leier leiligheten min.

På kjærlighetsfronten heller Erlend Elias mot svart/hvitt. Trofasthet, ærlighet og lojalitet er viktige verdier.
– Jeg har et fint svensk ordtak, hva var det nå igjen?

Han bøyer seg mot salongbordet, tar mobiltelefonen og siterer: «Kärlek er allt eller inget.»

Fiskegratengen er servert, vi forflytter oss til middagsbordet inne i den avlange stua. På hylla bak står en statuett i keramikk laget av Ingrid Cimmerbeck, utmerkelsen han fikk da han ble kåret til årets nordlending i desember.
– Er den beinfri? spør Erling Elias og føyer i samme åndedrag til at han ikke kan lage mat.
– Jeg er jo utdannet kokk. Her om dagen skulle jeg lage seibiff. De ble som skosåler.

Lei av crazyrollen
Familiemiddager er helt topp, men middagsselskaper er skrekken. Der må han sitte og forholde seg til regler som ikke å bruke mobilen, ikke gå fra bordet, ikke ta seg en røyk. Erling Elias drar aldri på privatfester der han ikke kjenner de fleste.
– Det er ingen som tror meg, men jeg er litt sjenert. Jeg er lei av crazyrollen, folk spør meg rett ut om jeg kan si noe morsomt. Større fester der man kan mingle er bra, for jeg er god på small talk. Men å dra til en venninne som har seks venner på besøk som jeg ikke kjenner, har jeg problemer med.

– Her på Ullern skiller du og samboeren dere kanskje litt ut?
Vi har forflyttet oss ut på balkongen i mørket. Erlend Elias tar seg en røyk.
– Ja, her ser man ingen, det er helt grusomt. Vet du hva, forleden dag var vi hos helsesøsteren. Da spurte hun Ava og Amalia om og om igjen «er det rart med to pappaer og ikke en pappa og en mamma? Er det noen andre i klassen din som synes det er rart?» Jentene bare: «Nei, hvorfor det, vi har jo pappa og papsen». «Jeg må jo spørre», sa hun da jeg himlet oppgitt. Jeg bare: «Nei, det trenger du ikke.»

På skolen spurte en av jentenes klassevenninner en gang om Erlend Elias var mammaen.
– Jeg har jo langt hår … Rå latter.
– Så svarte Amalia: «Nei, men på en måte. Han er jo kjæresten til pappaen vår.»

Erlend Elias har blitt priset som årets nordlending for å være seg selv, det er også hans motto og leveregel.
– Hvis jeg kan få gi ett råd: Vær deg selv, du fødes alene, du dør alene, og du er din egen beste venn. Ta vare på deg på veien, ingen andre gjør det. Det er ikke egoistisk å elske seg selv, det skal være den største selvfølge.