Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

I Blikks mainummer møter du Silvana Imam og Beatrice Eli. Du møter Norges homodronning Kim Friele helt på privaten. Les intervju med sofayndlingene Adam og Tore og se programmet for Regnbuedagene i Bergen.

Dette kan du lese mer om i Blikk nr. 5 2015 i salg nå.

SILVANA IMAM ER VÅR SUPERDYKE:
«Let’s go lesbos!» rapper Silvana Imam og inspirerer en ny generasjon queers når hun attpåtil truer med å «göra din mamma gay».
– Det er viktig at lhbtq-miljøet kritiserer seg selv. Vi kan ikke leve i en verden hvor vi selv er perfekte. Miljøet er flinke til å rette pekefingeren mot andre land og kulturer og hevde «men det er verre der». Det spiller ingen rolle. Vi må også se nøye på oss selv, sier Silvana Imam til Blikk.

SORT SVANE:
Med sin friske kombinasjon av humor og alvor gyver den sørafrikanske danseren Dada Masilo løs på klassikeren av klassiske ballettstykker, «Svanesjøen». I slutten av mai står hun for første gang på en norsk scene.

REGNBUEDAGENE I BERGEN:
Se hva som skjer i Bergen under Regnbuedagene. Festivalen starter lørdag 30. mai og avsluttes søndag 7. juni, med et variert program og en debatt som allerede er debattert.

SOFA-YNDLINGENE:
Komiparet Adam Schjølberg og Tore Petterson har heteropublikummet i sin hule hånd i tv-programmet «Sofa». Hittil har homoene uteblitt på standupshowene, men sofa-gutta blir å se live på åpningsshowet til Oslo Pride i juni.

LESBISK FESTIVALSOMMER:
For kvinner som elsker kvinner som elsker musikk, fest og festivaler i kombinasjon med strandliv og sol, starter sesongen i Spania og avsluttes i Hellas. Vi gir deg noen reisetips.

KJERRINGA MOT STRØMMEN:
Vår egen homodronning og vaktbikkje Kim Friele fyller 80 år. Hun synes de siste årene har vært vanskelige. Men hun er sikker på to ting. Hun skal ikke i pennalet ennå, og hun ville hatt hver eneste dag om igjen. Møt den private Kim Friele.

FILM:
Skråblikk samarbeider i år med Skeive filmer og setter opp et knippe filmer på Det Akademiske Kvarter under Regnbuedagene i Bergen. Her blir det en fin blanding av humor og alvor, fiksjon og dokumentar, samt norgespremiere på dokumentaren Matt Shepard is a Friend of Mine.

EUROPRIDE 2015:
EuroPride i Riga er av stor betydning, ikke bare for Latvia, men for hele regionen, inkludert de tidligere sovjetlandene, hvor ytringsfrihet og forsamlingsfrihet er under angrep hver dag.

TRANS* PRESIDENTKANDIDAT:
Anna Grodzka skapte overskrifter da hun kom inn i det polske parlamentet for noen år siden. Nylig stilte Grodzka som presidentkandidat.

POPKORN:
Albumet «Flowers» gis ut på eget selskap, Eurovision er lagt på hylla,
og det kan se ut til at Josefin Winther (29) har fått en ny vår – en som formelig blomstrer.

BEATRICE ELI – GIRLS! GIRLS! GIRLS!
Beatrice Elis frekke tekst på låta «Girls» får lesbene til å hyle av begeistring. Artisten vant årets pop under svenske P3 Guld i år. Hun var i tillegg nominert til to Grammis som årets nykommer og årets pop for albumet «Die Another Day». Men det var låta «Girls» som førte til at lesbene fikk øynene opp for soulstemmen og kraften til Eli.

OSLO FRONTRUNNERS:
Oslo Frontrunners i høygir på Bislett stadion er et like sikkert vårtegn som selve Holmenkollstafetten. Men løpeentusiastene mener bestemt at du ikke trenger å være i toppform for å henge med gjengen. Vi ble med på et par treningsøkter.

SKEIVT ARKIV:
Skeivt arkiv åpnet i Bergen 15. april. Her lagres skeiv historie som norsk rettighetskamp, fra antidiskriminering til felles ekteskapslov. Men også personlige historier og kuriositeter. I arkivet fant vi historien om to damer som levde som et heterofilt par, helt til en av dem ble avslørt i 1781.

TILBAKEBLIKK: (BLIKK 20 ÅR)
«Bergensekspressen» var i homobevegelsen kjent for sitt enorme engasjement. På åtti- og nittitallet kickstartet Siri Kvalheim flere undergrupper i LLH som fortsatt eksisterer i dag. Om bergenseren ikke lenger er så høylytt homopolitisk aktiv som den gang, lyder hun like rappkjeftet.

KLIKK FOR Å ABONNERE PÅ BLIKK