Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

– Sametingets homoseminar 1. juni er historisk sett det første seminaret som omhandler lesbiske og homofile samer. Der diskuteres fremtidige planer for å bedre deres levekår.

– Queer Sámit og Queering Sápmi kommer og skal holde foredrag om hvilke utfordringer det samiske samfunnet har i forhold til lhbt-rettigheter. Det blir en once in a lifetime experience, sier Leammuid Lemet Ánde.

Ánde er leder for Sápmi Pride, som begynner i dag og varer til søndag 31. mai. Som 15-åring stod han frem som den første åpne homofile i bygda og ble møtt med mye motgang. «Okto», som betyr alene, er tittelen på en dokumentarfilm som medielinja på Høgskolen i Finnmark laget om Lemet i 2010. Filmen ligger på Youtube og handler om hvor vanskelig det var å være homofil og same i Karasjok.

Temaet for Sápmi Pride er i år «Ett folk». Den profilerte stylisten, makeup-artisten og foredragsholderen Erlend Elias Bragstad, om ble kåret til årets Nordlending 2014, kommer til Pridefestivalen i Karasjok. Den norske sametingspresidenten Aili Keskitalo er også gjest på Sápmi Pride. Lørdag går den aller første prideparaden i Karasjok.

– Hvilken type kulturopplevelser er du mest glad i?
– Jeg liker best å delta på festivaler som er samisk eller på pride estivaler der jeg møter folk som er slik som meg. Der man kan føle et samhold.

– Hva er skeiv kultur for deg?
– Skeiv kultur for meg er å kunne snakke om gode opplevelser man har hatt i livet, ta seg en kaffe og bable om hva som skjeddde ute på byen i går. Hvem så på hvem og hvem sa hva til hvem. Det å kunne være seg selv fullt ut, uten å gjøre kompromiss med seg selv.

– Hva har vært din beste kulturopplevelse?
– Min beste kulturopplevelse var da jeg for første gang gikk i Prideparaden i Oslo i 2008. Det glemmer jeg aldri.

– Og din verste?
– Min verste var vel da jeg møtte opp i en pinsemenighet og fant ut hva de virkelig mente om homofile …