Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Den danske fotografen Mads Nissen vant prisen World Press Photo for sitt bilde av det homofile paret Jon og Alex. Møt fotografen på DOK:15 i Fredrikstad torsdag 4. juni.

DOK:15 arrangeres av Pressefotografenes klubb i Fredrikstad fra 1. til 7. juni.
Festivalen har tradisjonelt blitt avholdt i Oslo på vinterstid, med gjesteopptredener i både Århus og Sundsvall. I 2013 ble DOK-festivalen for første gang arrangert i Fredrikstad, og i år markerer DOK-festivalen sitt tiårsjubileum i plankebyen.

Samtidig er det 20 år siden fotojournalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) ble etablert. Begge jubileene blir markert under årets festival.
Det blir bildevisninger og foredrag med noen av verdens beste fotografer fra torsdag 4. til 6. juni, samt lærerike fagseminarer, utstillinger og debatter.

Mads Nissen vant World Press Photo tidligere i år, den gjeveste prisen innen fotojournalistikk. På DOK:15 kan du høre historien bak bildet og bli kjent med Danmarks fremste bildeforteller.

«En fotograf skal aldri forsøke å behage».
Mads Nissen taler til en fullsatt sal i Konserthuset i Amsterdam. I takketalen under prisseremonien for World Press Photo kan han ikke la være å nevne sin mentor og venn Per Folkver, som var fotosjefen i Politiken.

Vennen som døde to måneder før Nissen tok bildet som nå er kåret til verdens beste pressefotografi.
«Den største risikoen for en fotograf er når du forsøker å behage publikummet ditt», sa Per.
«Vi skal isteden forsøke å utfordre, utfordre hvordan vi ser hverandre, verden og oss selv.»

Den danske prisvinneren hevder han ikke ville klart å ta bildet som brakte ham prisen World Press Photo uten disse rådene. Han tok Folkver på ordet og ble med det homofile paret Jon og Alex hjem.

Mads Nissen ville utfordre vår forestilling av kjærlighet. I leiligheten fotograferte han dem da de var intime og viste sin kjærlighet for hverandre.
«I mange deler av verden ville det å distribuere dette bildet kostet deg din egen frihet. Om du var en av personene på det fredfulle bildet, ville det kostet deg livet.»

Nissen hadde allerede jobbet en stund med prosjektet Homphobia. Fotografert aktivister, demonstrasjoner og arrestasjoner, men følte at han manglet det viktigste. De nære bildene av hva prosjektet egentlig handlet om: Kjærlighet mellom to mennesker. For å klare det måtte han finne to personer som var villige til å ta risikoen det er å vise sitt eget samfunn at to menn kan være glad i hverandre.

«I kveld, tenker jeg på dere, Jon og Alex…De vil forsøke å ydmyke dere, men for meg er det dere som er de modige. De vil gjøre det de kan for at dere skal fremstå som svake, men jeg har alltid tenkt at det bare er de sterkeste som tør å vise sårbarhet,» sa Mads Nissen under prisutdelingen tidligere i år.

Møt Mads Nissen på DOK:15 torsdag 4. juni kl 21 på Egalia, Litteraturhuset, Fredrikstad.

Se også: madsnissen.com/homophobia-russia/

Mer info: dokfestivalen.no