Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

I anledning Verdens flyktningdag inviterte LLH til debatt om lhbt-flyktninger fra Syria.

På Pride House på Litteraturhuset lørdag 20. juni fikk publikum møte Jamal og Said fra Syria som i mai 2014 måtte flykte til Libanon. De ble registrert hos FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og fikk flyktningstatus. I dag bor paret i Berlin.

Begge har bakgrunn fra en politisk gruppering som drev kampanje mot gjenvalget av president Assad i 2014. De var kjent for å ha organisert demonstrasjoner og for å være politiske aktivister. Noe som førte til arrestasjoner, fengsling og tortur.

De fortalte om umenneskelige forhold under fengslingen og om seksuell tortur. Mer om historien til Jamal og Said kan du lese om hos Amnesty International Norge: Forfulgt som aktivister og homofile.

I panelet på Pride House lørdag 20. juni satt Trine Skei Grande (V), Stortingets utenrikskomité, Bård Glad-Pedersen (H), statssekretær i Utenriksdepartementet, Raymond Johansen (Ap), byrådslederkandidat i Oslo, Geir Jørgen Bekkevold (KrF), Stortingets familie- og kulturkomité og John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge.

Hva gjør så Norge for å hjelpe særlig sårbare flyktninger og hvilket ansvar har vi? Lesbiske, homofile, bifile og transpersoner er blant gruppene som forteller om økt vold og forfølgelse, om diskriminering og mangler i hjelpetilbudet, og om stater som ikke ønsker å ta dem imot. Hvordan er livene til sårbare grupper på flukt – og hva er Norges ansvar, var spørsmål panelet tok stilling til.

Lhbt-personer vil være en del av de 8 000 flyktningene Norge skal ta imot fra Syria i løpet av de neste årene. På spørsmål fra Jon Martin Larsen, sentralstyremedlem i LLH, ble det klart at det var tverrpolitisk enighet om å kvotere lhbt-personer på flukt fra Syria.

Trine Skei Grande var tydelig i sin tale etter å ha hørt historiene til Jamal og Said.
– Historiene vi har hørt i dag viser hvorfor vi ikke kan hjelpe alle der de er. Vi må bidra til at ingen trenger å flykte på grunn av sin seksuelle orientering, sa Skei Grande.

Byrådslederkandidat i Oslo, Raymond Johansen (Ap), ønsker lhbt-personer på flykt fra Syria velkommen til Oslo.
– Vi vil ha flere sårbare flyktninger i Oslo. Den rause storbyen Oslo vil være et godt sted å bli integrert, og det har vi lang erfaring med, sa Johansen til applaus fra salen.

Generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, er skeptisk til kvotering av lhbt-personer og mener man må hjelpe de som trenger det mest.
– Det vi må få fram i disse debattene er at det er mennesker det dreier seg om, sa Egenæs og la vekt på at Norge har et særskilt ansvar og at vi må bistå de landene som allerede har tatt imot flyktninger fra Syria. Libanon og Tyrkia er blant de landene som har tatt imot flest syrere på flukt.

Egenæs advarte også mot å dra til flyktningleire og spørre mennesker på flukt om de er lhbt. Han får støtte av Susanne Demou Øvergaard i Skeiv Verden.
– Noen mennesker vil kanskje være mer synlig skeiv, om man kan bruke det begrepet i det hele tatt, mens mange av de vi i Skeiv Verden møter her i Norge klarer knapt å sette ord på hva den annerledesheten de opplever er for noe, sier Demou Øvergaard i en kommentar til Blikk Nett.

– Det er naivt å tro at et menneske på flukt vil løpe rundt å si at de er en av de lhbt-personene som Norge nå vil ta inn. De som klarer å kommunisere det vil være privilegerte og ressurssterke, i motsetning til de fleste andre – og det vil føre til skjevbehandling.

– Det sitter allerede skeive asylsøkere på mottak i Norge som møter fordommer og overgrep – og mange forteller at mottakene ikke har kompetanse på lhbt-feltet. Bør ikke dette rettes opp før Norge tar imot 8 000 lhbt-personer fra Syria?
– Jeg forstår spørsmålet, men sannheten er nå tross alt at de har det bedre her i Norge enn i landet de flyktet fra. Blant annet er det en rekke transpersoner som opplever å ikke få behandling fordi de ikke har vært lenge nok i landet. Det er mye å ta tak i.

Skeiv Verden sitter på ressurser og kunnskap om lhbt-personer på flukt. Nå vil de tilby sin kompetanse til politikere og myndigheter.
– Der har vi en jobb å gjøre og vi må synliggjøre oss i større grad overfor myndighetene og politikere. Vi omgås jo mennesker som har opplevd det samme som Jamal og Said og vi tar gjerne med noen av de Syriske lhbt-flyktningene vi har i vårt nettverk til Stortinget slik at deres historier også blir hørt.