Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

 Skeiv Ungdoms årlige sommerleir Jafnadhr er godt i gang. Sommerleiren, som startet på mandag skal være et sted der skeive ungdommer kan være seg selv, uansett kjønnsidentitet.

Østfold er fristedet for skeiv ungdom fra hele landet denne uka. Sommerleiren er godt i gang og rundt 170 ungdommer nyter å ha sitt eget sted å samles uten å måtte forholde seg til kjønn og normer.
– Dette er et fristed hvor de trange kjønnsbåsene ikke får bestemme hvem man er, men hvor normen snus på hodet, sier lederen i Skeiv ungdom, Eirik Rise, som er ansvarlig for leiren sammen med leirsjef Olav Persson Ranes.

God stemning
Aktivitetene er mange og stemningen er god på Skeiv ungdoms sommerleir.
– Vi er nå over halvveis i sommerleiren og solen har bestemt seg for å skinne. Mange benyttet anledningen til å nyte solen, dra ned på stranden og bade, sier leder av Skeiv Ungdom Eirik Rise til Blikk Nett.

Foto: Skeiv ungdom

Puppeklemmer
Noen kjente navn står også på årets program. I år deltok programlederen Christine Koht. Koht er i ferd med å produsere en serie som følger ungdom for å vise hvor fantastiske ungdom er, blant annet vil hun følge noen unge skeive. Kjendisbloggeren Christine Jentoft holdt workshop.
– Et av høydepunktene har vært speed-datingen hvor oppmøtet var høyt og mange fikk mulighet til å bli kjent med nye mennesker. Under åpningsshowet var det mange heldige som fikk puppe-klem av Christine Koht. Christine Jentoft snakket om å blogge, og så blogget hun om det, forteller Rise til Blikk Nett.

Største skeive ungdomsarrangement
Sommerleiren Jafnadhr er Skeiv Ungdom sitt største arrangement og avholdes hvert år. Rundt 170 ungdom fra hele Norge deltar i det som blir det sekstende Jafnadhr. Sommerleiren er også ment som et sted der unge skeive kan treffe andre og bygge nettverk.
Jafnadhr skal være et sted der man kan være seg selv på sine egne premisser. Navnet på sommerleiren har norrøn opprinnelse.
– Skeiv Ungdom hadde ikke eksistert uten Jafnadhr og organisasjonen ble stiftet da sommerleiren ble avholdt på Utøya i 2004. Ordet Jafnadhr er norrønt og betyr likeverd og rettferdighet, sier Eirik Rise, leder i Skeiv ungdom.

Viktig arena
– Jafnadhr en unik møteplass og like viktig i dag som for 16 år siden. Det er et sted hvor ungdom er frie til å være seg selv, sier Rise, og forklarer at denne leiren skiller seg fra andre ungdomsleire på flere måter, blant annet måten man ser på kjønnsidentitet.
– På Jafnadhr snus normene på hodet og det blir ikke antatt at du er heterofil eller identifiserer deg med det kjønnet du ble tildelt ved fødselen. Samfunnet favoriserer heteroseksualitet og lager trange båser for hvordan man kan uttrykke kjønn. Jafnadhr viser at samfunnet ikke trenger være slik, fortsetter Eirik Rise. 

Tredje gang i Østfold
Dette er tredje gang sommerleiren holdes på Skjeberg folkehøgskole.
– Det er behov for flere møteplasser i distriktene. Til Jafnadhr kommer det personer fra hele landet, men leiren er også med på synliggjøre mangfold og åpne for mer deltakelse lokalt. Det skader ikke å være i Norges mest solfylte kommune, vi er veldig fornøyd med omgivelsene og de imøtekommende menneskene. Det er en grunn til at vi kommer tilbake gang på gang, sier Eirik Rise.


Foto: Skeiv ungdom

Skeiv kultur
Sommerleiren er også et sted for skeiv kultur og latteren sitter ikke langt unna når kjønnsroller og seksualitet utfordres fra scenekanten. Teater Jafnadhr har opptrådt i godt over et år og showgruppen stiller med avslutningsshow som lages i løpet av leiruken. Gjennom workshops og foredrag får deltakerne styrket egen kunnskap og ferdigheter i alt fra skeiv tematikk til sport og musikk.
– Et bredt spekter av spennende temaer har blitt tatt opp gjennom foredrag om alt fra kjønn, normkritikk, sikrere sex, religion, åpen folkekirke, rus, asyl og funksjonsevne. Kunnskap er makt til å selv bestemme over egen identitet og det er godt med påfyll, forteller Rise.

Frivillige
Godt over 20 frivillige stiller opp og legger inn en gratis innsats.– Uten disse hadde det ikke vært mulig å gjennomføre sommerleiren. Leirutvalget har jobbet i nærmere ett år, og ikke før sommerleiren er over begynner planleggingen av neste leir, sier Rise.


Lokalsamfunnet tar godt imot oss, sier leirsjef Olav Persson Ranes (t.v.) og leder i Skeiv Ungdom Eirik Rise.
Foto: Eirik Rise/Skeiv ungdom

Jafnadhr får støtte fra Barne-, likestilling- og inkluderingsdepartementet gjennom tilskuddsordningen for bedre levekår for LHBT-personer.

Mer om Skeiv ungdom her: http://www.skeivungdom.no