Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Stand-up komikeren Margaret Cho besøker Oslo og Latter med sitt nye show The PsyCHO Tour i desember. Blikk Nett fikk en prat med Cho om rasisme, homofobi og andre tema som får henne til å se rødt.

Margaret Cho (46) startet karrieren med å beskrive seg selv som «verdens største fag hag», men med årene har hun tatt skrittet over i kategorien queer. Hun elsker menn, kvinner og transpersoner og kaller seg bifil. Hun er blant annet kjent for standup show I’m the One That I Want, Assassin, Beautiful og showet Mother, som hun opptrådte med i Oslo i 2013.

Margaret Cho har valgt å kalle sin nye turné The PsyCHO Tour, og det med god grunn.
– Jeg er dritforbanna, skriker Margaret Cho i telefonrøret når Blikk Nett får kontakt.

– Har du sett hva som foregår i verden for tiden, spør hun retorisk og Blikk Nett kan bare si seg enig.

Cho forteller at det som vanlig blir mye humor, men det er sint og engasjert humor – hun mener bestemt at enhver kan bli litt «psycho» med tanke på tingenes tilstand i dagens samfunn.
– Undertittelen på showet er «there is no ”I” in team but there is a “CHO” in psycho, sier hun og ler.

Russland versus USA
Cho er tydelig engasjert og telefonrøret formelig gløder når Blikk Nett siterer Johnny Rottens slagord: Anger is an energy.
– Absolutt! Det er viktig å ikke la sinnet og frustrasjonen spise en opp. Vi må få sinnet ut av kroppen, hvis ikke spiser den deg opp. Vi må bruke engasjementet til noe positivt, sier hun og forteller at hun i det nye showet skal ta for seg en rekke temaer.

– Showet tar for seg politivold, rasisme, homofobi, sexisme og mye annet som gjør meg forbanna. Folk dør på grunn av hudfargen sin! Skjønner du?

Cho har fulgt utviklingen i Russland nøye og lover at hun har noen solide spark til Putin og hans homofobe fotsoldater når hun står på scenen på Latter 8. desember.
– Men vi kan ikke bare peke på Russland og Putin og bruke det som skjer der som et eksempel på alt som er galt i verden. USA har mye å svare for også. Se på alle drapene på rasifiserte transkvinner. Transkvinner blir drept hver eneste dag, eller så tar de sitt eget liv, på grunn av fordommer og hat. Vi må få en slutt på dette, nå!

Game of Thrones avdeling Oslo
Margaret Cho gleder seg til å komme tilbake til Oslo og Latter.
– Jeg stortrivdes sist jeg var i Oslo i 2013. Jeg har aldri vært så langt nord noen gang og det var helt magisk. Desember i Norge kan best sammenlignes med Games of Thrones – du vet den muren i snøhelvete. Norge ligger bak den muren, sier Cho og ler godt.

Hadde noen fortalt henne at hun en dag skulle stå på en scene i Oslo, Norge den gang hun startet karrieren som standup komiker på begynnelsen av 90-tallet hadde hun ristet på hodet.
– Men verden har blitt så liten, takket være sosiale medier. Nå er vi opptatt av de samme tingene, hører og leser de samme nyhetene og er oppdatert på de samme temaene. Det merkes på publikum, enten de er i Oslo eller i Sydney, Australia. Hils fansen min i Norge og si at jeg gleder meg til å se dem, avslutter Margaret Cho.

Les et større intervju med Margaret Cho i Blikks oktobernummer og hør komikerens tanker om Caitlyn Jenner, John Waters, Bill Cosby, rasisme, hvitvasking av lhbt-historien, den nye Stonewall-filmen og mye mer.

Margaret Cho, The PsyCHO Tour, tirsdag 8. desember, Latter, Aker Brygge, Oslo.