Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

– Jeg vil anbefale folk å gå på Rockefeller nå lørdag 22 august og høre gode gamle Eldkvarn. Bra band fra nabolandet. Storband-sound. Ble kjent her i landet med låta «Pojkar, pojkar, pojkar!» (1976), sier Jan Elisabeth Lindvik. Jan Elisabeth Lindvik er styreleder av Forbundet for Transpersoner i Norge og mangeårig medlem i det som tidligere het FPE-NE. Lindvik er åpen transperson og trives med friheten som åpenheten gir i det daglige. Lindvik jobbet i mange år som lyddesigner på norske og utenlandske filmer, er professor på den norske filmskolen og undervisningsleder av masterstudiet fra 2015.

– I november må man ikke gå glipp av Dweezil Zappa som flyr verden over og spiller sin fars musikk. «One size fits all» 40-årsjubileum! Absolutt verdt å få med seg. Og så må man jo ha med seg koselige Mary Poppins som kommer flygende inn på Folketeateret 17 september: «Supercalifragilisticexpialidocious!!» Elsker musikals. Blir aldri lei av Phantom of the Opera. Har sett den 9 ganger, tror jeg, på forskjellige steder rundt i verden. Gråter like intenst hver gang Christine Daaé sitter i båten til the Phantom og de synger i duett nede mellom katakombene:«All I ask of you».

– Hvilke kulturopplevelser er du mest glad i?
– Jeg elsker musikals. Blir aldri lei av Phantom of the Opera. Har sett den 9 ganger, tror jeg, på forskjellige steder rundt i verden. Gråter like intenst hver gang Christine Daaé sitter i båten til the Phantom og de synger i duett nede mellom katakombene:»All I ask of you». Jeg elsket sirkus da jeg var ung. Spesielt Cirkus Berny. Det var supert sirkus. Kunne drømme meg aldeles bort i alle de vakre damene med de flotte kostymene! Det var kulturopplevelser det, for en ung person på et Vestland dominert av indremisjon og fråhaldslag.  

– Hva er skeiv kultur for deg?
– Hmm… Det må være alle former for kulturformidling som ikke bryr seg en døyt om kjønn eller kjønnsnormer eller identitet eller legning eller noe av alt det heteronormative sludderet vi pumpes full av hele tiden. Mensekterisk homokultur har jeg ikke så stor sans for. Den kan virke ekskluderende. Det liker jeg ikke. Alt som er inkluderende er god kultur!

– Hva har vært din beste kulturopplevelse?
– Jeg hadde mine store musikalske opplevelser på alle Kalvøyafestivalene på 70, 80 og 90-tallet. Utrolig moro. Dro med meg ungene for at de skulle oppleve stor kultur med alle artistene som kom dit. Det var her jeg hadde min største musikalske kulturopplevels: – året var 1977 og Chicago spilte på Kalvøya. Det var stort det!

– Og din verste?
– Jeg har stort sett positive kulturopplevelser. I alle fall prøver jeg å finne noe positivt i ting jeg er med på, uansett. Men jeg kan trekke fram da Neil Young spilte på Kalvøya i 1995 og stod med ryggen mot publikum og spilte sine lange, sære soloer i timesvis. Sånt gjør man ikke. Man skal være høflig og oppdragen og behandle sitt publikum med respekt! Så det så!