Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Stavanger på skeivå (SPS), er en av de største lhbt-festivalene i Norge og også en av de som har markert seg sterkest. Kreativiteten har blant annet brakt festivalen til David Lettermans talkshow etter lanseringen av brusen «Homo light».

I år arrangeres festivalen for 17. gang, og tradisjonen tro er det ordføreren i Stavanger som står for den offisielle åpningen av festivalen, Christine Sagen Helgø (H). I tillegg deltar blant annet lederen av LLH lokalt og sentralt, domprost og fylkesmannen i Rogaland, Magnhild Meltveit Kleppa. Dette foregår i år på Gaffel & Karaffel kl. 20 onsdag 2. september. Konferansier er Fredrik Brimsø og underholdningen står Hilde Selvikvåg med band for.

Dagen etter er det LO-konferanse fra kl. 12 til 15 på Folkets Hus med tittelen «Skeiv hammer – rett spiker?». Temaet er lhbt-personer i arbeidslivet. Om kvelden er det alkoholfri Ungdomskafé i LLH Rogaland sine lokaler, og debattkveld på Arkivet, om skjæringspunktet mellom legning, kultur og religion. Debattleder er tidligere LLH-leder Gro Lindstad som er daglig leder i FOKUS – Forum for Kvinner og Utviklingsspørsmål.

Fredag er det ungdomskonferanse med tittelen «Eg e den eg e!» for elevrådsrepresentanter i Stavanger på Folket Hus. Om kvelden er det endelig gjensyn med dragparodigruppa Stay-Ups på Gaffel & Karaffel. Mildrid Mois, Irina Smashinova, Torill Tombola og Miss Mio Amore er klar med gamle og nye overraskelser. Kveldens program avsluttes med fredagsfest på HoT Open Mind.

Lørdag formiddag fra kl. 12 til 15 blir det stands og underholdning fra scenen på Torget, blant annet «elle melle». Senere blir det Ungdomskveld i LLH Rogaland sine lokaler, og enda senere blir det Skeivå nåttå på Sjøhusene. Den store avslutningsfesten samler årlig 500 glade festivaldeltakere. På dansegulvet sørger DeeJay Jonny fra Club Wonk i Malmö for stemningen.

For mange er ikke Stavanger på skeivå helt slutt før de har tatt turen innom St. Petri kirke på søndag. I år er det Sturla Stålsetts tale «Skeiv i sjelå» som setter endelig punktum. «Dette skulle være den naturligste saken i verden, at man kommer til Kirken med den kjærligheten man har», sier han til Blikk.

Stålsett er professor i diakoni, religion og samfunn ved MF – Det teologiske menighetsfakultetet, og er leder for Åpen folkekirke.

For mer info og fullt program: skeiva.com