Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Stavanger på skeivå blir nesten ikke det samme uten et show med drag- og revygruppa Stay-Ups. Et fullt hus tok i mot firkløveret med trampeklapp og latterkrampe på Gaffel og Karaffel i går kveld. I den stappfulle salen i andre etasje på Gaffel og Karaffel summer det av forventning til showet. Blikks utsendte er førstereis på Stay-Ups og slår seg ned på første rad, kliss inntil scenen. Ved siden av sitter en publikummer som et tent lys.
– Jeg måtte sikre meg plass på førsterad. De er så flinke og legger ned mye arbeid i showene sine. Det er jo blitt tradisjon med Stay-Ups på Stavanger på skeivå, sier Elise Gravdal, som er her med sin kompis Bjørn Egil Frantzen, også han blodfan.

I 2005 fødte Jan Rune Holdhus, også kjent som artisten J R Harlekin, og Anders Burkey med humorbabyen Stay-Ups. De ville live opp homolivet i Stavanger med dragparodier og revyhumor og debuterte med showet «Freske fraspark» på Café Sting. Siden da har de turnert i hele landet, deltatt på Kvasi Grand Prix og humorfestivaler og fått med seg Tor Ivar Hagen og Mio Eyfjord på laget. Sammen har de utformet og finpusset på rollefigurene Mildrid Mois, Irina Smashinova, Torill Tombola og Miss Mio Amore.

Når Stay-Ups entrer scenen som fire hvite og dansende bruder, er et forrykende show i gang. Brudekjolene skiftes lynkjapt til korte, lyseblå kjoler, dekorert med små ballonger i regnbuens farger. Parodier ruller over publikum som perler på en snor. Sydentur med veskenapping, Grand Prix-låter som er så kjedelige at artisten heller sjekker på Grindr, Liza Minelli i full utfoldelse, Björk som tas hånd om av en psykiatrisk sykepleier, overeteriske Kate Bush og Madonna i spagat som hun ikke klarer å komme seg opp fra. Noen av numrene synger Stay-Ups selv, andre går på klassisk drag playback.

– Se! Elise Gravdal hyler av latter, lener seg over til meg og peker på Tor Ivar Hagen, alias Torill Tombola, som ligger rett foran oss med latterkrampe – utenom manus. I sydenturscenen har en raner slått henne ned og tatt håndveskene. Hun ligger der en stund og hører parodien utspille seg i bakgrunnen. Så tar artisten seg kraftig sammen og slutter å le. Men folk i salen fortsetter latterbrølene til slutten av showet. Stay-Ups får stående applaus og trampeklapp.

Gjengangere på Stay-Ups Elise Gravdal (th) og kompis Bjørn Egil Frantzen.

Jan Rune Holdhus fikk mye positiv feedback på sin Facebook-side. En av fansen oppsummerer: – Jeg ler ennå. Grævli bra!

Et begeistret publikum fikk et forrykende show, da Stay-Ups feiret ti år på scenen! De kjente figurene Mildrid Mois,…

Posted by BLIKK on Saturday, 5 September 2015