Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Trondheim Pride sørger for at byen blir et hakk skeivere i dagene frem til 12. september. Blant annet arrangerer Skeiv Verden et Queer Genderfluid World Party med dj Derro. Blikk Nett møtte den unge og fremadstormende platerytteren.

Fredag 11. september inviterer Skeiv Verden til Queer Genderfluid World Party på ME i anledning Trondheim Pride. Musikken serveres av dj Derro fra Skeiv Verden i Oslo.
– Festen arrangeres i hovedsak av Skeiv Verden Trondheim, sier generalsekretær Susanne Demou Øvergaard til Blikk Nett.

Skeiv Verden Oslo tar turen oppover til Trondheim Pride og med seg har de dj Derro som skal sørge for at dansegulvet blir hett og svett på kveldens Queer Genderfluid World Party på ME.

Bak navnet dj Derro finner vi Derrick Nkaada fra Uganda.
– Musikk er min lidenskap, sier Nkaada til Blikk Nett og forteller at han har bodd i Norge i snart tre år.
– Jeg ble interessert i å mikse musikk da jeg fortsatt bodde i Uganda, men det var først da jeg flyttet til Norge at jeg fikk muligheten til å lære meg å mikse musikk.

Nå går store deler av døgnet med til å høre på musikk, finne nye låter og å sette sammen sett til spillejobber. Han har ikke en fast sjanger, men liker å mikse alt fra hip hop til soul.
– Jeg bruker alle muligheter jeg har til å mikse og å lytte til ny musikk. Livet ville vært utrolig kjedelig uten musikk. Jeg klarer ikke å gjøre noe hvis jeg ikke kan høre på musikk jeg liker.

En ting er å høre på musikk hjemme og mikse låter alene, men ingenting slår opplevelsen av å spille for et tettpakket dansegulv.
– Å se lykkelige mennesker på dansegulvet er den beste følelsen i verden. Når publikum føler det jeg føler og viser det, da er jeg lykkelig, sier dj Derro.

Målet med Queer Genderfluid World Party fredag 11. september er å skape et alternativ.
– Vi vil gi publikum noe annet enn vanlig mainstream musikk. For Skeiv Verden har det alltid vært viktig å løfte frem krefter i vårt eget miljø. Derrick er et nytt ansikt og en up and coming dj, så da ville vi gi ham en scene, sier Demou Øvergaard.

– Etter Trondheim Pride vil vi jobbe videre med fester i Oslo og håper å få booket dj Derro på noen queer reggae-fester.

– Jeg er klar, sier Nkaada entusiastisk.
– Jeg vil gi folk god musikk, fra hip hop, soul til dancehall.

– Skeiv Verdens oppgave er å utfordre normene og ikke minst vårt eget lhbtq-miljø – som kan være veldig homogent til tider, sier Demou Øvergaard og får støtte av Erik Scott, leder av Skeiv Verden Trondheim.
– Det blir en stor og flott fest, med drag show og twerking, sier Scott til Blikk Nett og forteller at det i løpet av kvelden blant annet skal kåres beste drag king.

Trondheim Pride har vokst seg stort i løpet av årene og for Erik Scott er det viktig at Skeiv Verden sentralt tar turen til Trondheim.
– Det er viktig å ikke glemme distriktene, selv om mye av lhbtq-aktiviteter skjer i Oslo. Men Trondheim Pride er viktig og resten av landet kommer til å legge merke til oss i løpet av festivalen, lover Erik Scott.

Mangfoldig program
Trondheim Pride etterfulgte Skakk Festivalen og Homouka i 2012, en årlig festival der mangfold og lhbt-personers situasjon i Trøndelag og Midt-Norge står i sentrum. ‘ Festivalen som arrangeres av LLH Trøndelag og Skeiv Ungdom Trøndelag, har i år gitt stor plass til dragdronningene og drag workshops som kan gi nye interesserte innblikk i hva som må til for å stå på scenen som sitt alter ego.

I pride-uka er Augustin Hotel samlingsstedet for alle dronninger in spe. Her blir det opplæring i kostymelaging, dans, leppesynkronisering, parykkmaking og makeup-timer. Underveis får alle deltakerne tilbakemelding og tips, og den heldigste, flinkeste og beste av dem krones til slutt som årets Trondheim Pride Queen.

Mer drag blir det når Brittany Fierce underholder etter paraden, som starter lørdag 12. september klokka 13 på Solsiden og ender på Trondheim torg. I løpet av året har hun jobbet tett sammen med Skeiv Ungdom Trøndelag og holdt flere drag workshop. Brittany er en stor fan av popdronningen Britney Spears, men i år får trønderne også se henne som andre artister på scenen.

Under pride-uka blir det blant annet Bokbad i Antikvariatet, Kabaret på ME, kakebuffet med Skeiv Ungdom på Mormors Stuer, fest på No. 13 der kleskoden er string- og boxershorts (og kun det), ølsmaking på Bror Bar, familiedag i Ilaparken, bowling på Centrum, Slagerkveld og Seniorkafé – begge på Antikvariatet – og dessuten byvandring og byrebusløp.

Og det blir debatt selvfølgelig. Mandag 7. september er temaet «Bi- /diskriminering i miljøet», tirsdag blir det foredrag om trans*, onsdag er temaet åpenhet i arbeidslivet, inkludert ut & inn av skapet og helsekonsekvensene dette har. Torsdag står identitet og religion på dagsordenen. Alle debatter foregår ifølge programmet på Quality Hotel Augustin.

Åpningen av festivalen foregår samme sted tirsdag kveld 8. september. Avslutningsfesten etter paraden lørdag 12. september starter med vorspiel på ELD Restaurant and Bar fra kl. 20 til 22. Bartenderne er for anledningen iført regnbuesløyfer og har komponert en egen Pride Cocktail for sine gjester, pyntet med regnbueflagg og flamingoer. Etter vorspielet går ferden videre til nattklubben ME.

Trondheim Pride, 6.–13. september.

Mer info og fullt program: trondheimpride.no