Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

LLH-leder Bård Nylund gikk nylig ut i permisjon for å starte i ny stilling hos LO. På LLHs landsmøte i april skal det velges ny leder og i dag ble det klart at Ingvild Endestad stiller til valg.

Ingvild Endestad (28) jobber i dag som LLHs kommunikasjonsrådgiver, en stilling hun har hatt i to og et halvt år. Før den tid jobbet hun i Store Norske Leksikon som organisasjonsbygger og lederassistent. Hun har en master i sosialantropolog, og skrev om betydningen av kjønn og etnisitet på en 7. klasse i Oslo, og hun har lang organisasjonserfaring fra AUF, og med frivillig arbeid hos Helseutvalget for bedre homohelse.

Da Bård Nylund gikk av som leder ble Endestad spurt av valgkomiteen om det er et verv hun kunne tenke seg.
– Jeg har kommet fram til at dette er en jobb jeg virkelig vil og kan gjøre. Alle mennesker skal ha mulighet til å leve ut sin kjærlighet, sin seksualitet, og sin identitet på egne premisser – uansett hvor i verden de bor eller hvilken familie de kommer fra. Dette brenner jeg ubeskrivelig mye for, og jeg har virkelig lyst til å bruke hele min tid til å kjempe for dette, dersom landsmøtet gir meg muligheten, sier Endestad til Blikk Nett.

Da stillingen som kommunikasjonsrådgiver ble ledig i 2013 søkte hun umiddelbart.
– Nettopp fordi den saken jeg brenner aller mest for er minoriteters rettigheter og i en slik stilling er det ikke snakk om å stå med lua i hånden, men å stille krav og si ifra om at man har krav på å skulle kunne leve ut hvem man er.

Bakgrunnen som sosialantropolog er en viktig ressurs i jobben hun gjør i LLH.
– Absolutt. Fordi det gir meg redskapet jeg trenger for å se minoritet versus majoritet, og hvordan det virker inn på mennesker.

En arbeidsdag i LLH er aldri lik den forrige.
– Det er en hektisk jobb. Det er alt fra enkeltpersoner som tar kontakt og har behov for hjelp, til journalister som ønsker uttalelser og intervjuer. I tillegg er det å følge opp organisasjonen. LLH er en landsdekkende organisasjon og det å drive med lokallagsarbeid med sårbare ressurser er en jobb som faller på lokale ildsjeler, så derfor er det viktig at LLH sentralt støtter opp om den innsatsen lokallagene gjør.

LLH feirer 65 år i år og organisasjonen kan se tilbake på en rekke seiere i årene som har gått. Men LLH seiler ikke utelukkende i medvind av den grunn.
– Det er både og. Vinden kommer ikke bare fra et sted. Det å jobbe med lhbt-tematikk innebærer både med- og motvind, men vi har fått til mye, sier Endestad og trekker fram engasjementet i forkant og under OL i Sotsji som et av høydepunktene i stillingen som kommunikasjonsrådgiver i LLH.

– Det var en spennende tid. Vi fikk folk til å forstå at det handler om menneskerettigheter, ikke særrettigheter. Styrken vår var at LLH samarbeidet med en rekke organisasjoner, som Amnesty, Helsingforskomiteen og Bellona. Slike samarbeid er helt avgjørende og man ser at ting henger sammen.

Blir Endestad valgt til ny LLH-leder på landsmøtet i april vil hun fokusere på en rekke saker hun brenner for.
– Jeg ønsker at LLH skal være en progressiv aktør i samfunnsdebatten. At skeive minoriteter skal kunne stole på at LLH har en stemme, at vi tar plass og bidrar med våre perspektiver. Vi skal være først på «ballen», ikke vente til den kommer til oss. Jeg vil også at LLH skal jobbe for at vi skal få en styrket asylpolitikk, familiepolitikk og seksualpolitikk.

En av sakene Endestad brenner for er at LLH skal være en barnerettighetsorganisasjon. – Vi skal jobbe for lhbt-personer er under 18 år, som er en gruppe som sjelden blir sett. På det området har vi en stor jobb foran oss, både her hjemme og internasjonalt, avslutter Ingvild Endestad.

LLHs landsmøte avholdes 1.–3. april 2016