Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Fredag 20. november markeres den internasjonale transminnedagen verden over. Dagen er til for å minnes de av oss som har vært utsatt for vold på grunn av kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk.

Målet med den internasjonale minnedagen er å skape oppmerksomhet rundt volden, trakasseringen og diskrimineringen transpersoner opplever både i Norge og resten av verden. Transminnedagen ble grunnlagt i 1998 av Gwendolyn Ann Smith for å minnes drapet på Rita Hester.

I Oslo inviterer Skeiv Ungdom, Skeiv Verden og LLH til minnemarkering på Youngstorget fredag 20. november kl. 19. I anledning transminnedagen lanserer Skeiv Ungdom sin nye brosjyre «Mannen, kvinnen og meg» og Mathilde Decaen spiller musikk.

På markeringen blir det appeller og taler av James Dickson fra Skeiv Ungdom og Begard Reza fra Skeiv Verden.

De fleste drap på transpersoner blir aldri rapportert og ifølge aktivister er rasifiserte transpersoner overrepresentert på listene over drapsofre. Transaktivist og skuespiller Courtney O’Donnell, også kjent som Lexie Cannes, publiserte nylig en liste på Huffington Post med navn på nærmere 50 transpersoner som har blitt drept siden 1. november 2014. Ofrene er fra USA, Pakistan, Brasil, Argentina, ja hele verden.

Begard Reza sier i en kommentar til Blikk Nett at Skeiv Verden den siste måneden har jobbet med transpersoner som befinner seg i krise.
– Skeiv Verden oppsøkes av mange transpersoner akkurat nå som følge av flyktningkrisen. Det er mennesker fra blant annet Syria og Afghanistan. Dette er en gruppe som er ekstremt usynliggjort og det finnes ikke et transperspektiv denne humanitære krisen vi opplever nå, sier Reza til Blikk Nett.

Ifølge Skeiv Verden er ikke mottakene forberedt på at det også kommer transpersoner som flyktninger til landet.
– De fleste velge å holde det skjult at de er trans fordi det er et tema det ikke snakkes om. Dette er mennesker som er på flukt og som er desperat på jakt etter trygghet. I stedet for å si at de er trans, velger noen å lyve og si at de er homofil for å få opphold.

Transkampen har fått mye fokus de siste par årene og stadig flere transpersoner er synlig i massemediene og i kulturlivet. Men transkamp er så mye mer enn Caytlin Jenner og andre hvite transpersoner.
– Ja, vi driver transkamp her i Norge, men hvems kamp er det? Hvem nyter godt av den? spør Begard Reza.

– De fleste transpersoner i Norge har et hjem, de har jobb og de har organisasjoner som jobber for transrettigheter. Det er hvite transpersoner som synes og som driver transpolitikk her i Norge og Skeiv Verden savner flere perspektiver og nyanser i transkampen.

Reza mener det nå er på høy tid å ta transkampen et steg videre.
– På transminnedagen fredag 20. november på Youngstorget skal jeg snakke om hva transkamp betyr for Skeiv Verden. Transpolitikk må være interseksjonell, hvis ikke er det transpolitikk kun for hvite, privilegerte transpersoner. Enkelt og greit.

Trans*fest på Taxi Take Away
LLH Oslo og Akershus inviterer til sosial kveld etter minnemarkeringa på Youngstorget. Det vil være dj og hyggelige folk. Ta med venner, eller bli kjent med nye. Arrangementet er gratis. Kl 20.30, aldersgrense 18 år.
Maridalsveien 2

Transminnedagen 2015, fredag 20. november, kl. 19, Youngstorget, Oslo.
Mer info: Transminnedagen 2015 på Facebook

Transminnedag i Bergen, Kristiansand og Stavanger
Transminnedagen markeres også i Bergen fredag 20. november når LLH Bergen og Hordaland, Skeive studenter og Skeiv ungdom inviterer til møtet Rett til kjønn på Det Akademiske Kvarter.

John Jeanette Solstad Remø tar turen til Bergen for å snakke om en rekke trans-tema, blant annet kampen for å kunne endre juridisk kjønn, hvor Solstad Remø var en sentral aktivist sammen med Amnesty International.

Rett til kjønn, Tivoli, Kvarteret i Bergen, fredag 20. november, kl 18. Arrangementet er gratis og åpent for alle.
Mer info: Transminnedagen i Bergen 2015

I Kristiansand vil Skeiv Ungdom Sør og LLH Sør markere transminnedagen ved Gyldenløvesgate i Markens kl 17. Det vil være mulighet til å tenne lys for å vise støtte og respekt.
Mer info: Lysmarkering for transminnedagen – Kristiansand

I Stavanger vil Skeiv Ungdom Rogaland markere transminnedagen på Sølvberget torg kl 16.30. Det vil være mulig å tenne lys ved fontenen.
Mer info: Lysmarkering for transminnedagen – Stavanger

For flere arrangementer se her: transminnedagen.no