Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Regissør Kenneth Elvebakk vil lage film om den ungdommen han selv ikke turte å være på ungdomsskolen.

Regissør Kenneth Elvebakk og produksjonsselskapet Fuglene er på jakt etter skeive ungdommer til dokumentarfilmen Det Vakreste. Målet er å finne ungdom som beskriver seg selv som skeiv og følge en, eller flere personer, gjennom siste året på ungdomsskolen og over til første året på videregående skole.

Elvebakk mener Norge trenger flere åpne skeive ungdommer som våger å fortelle andre om egne følelser og identitet. Noe som igjen kan føre til at man blir et forbilde for andre unge i samme situasjon.
– Det er et spennende, men også utfordrende prosjekt, sier Kenneth Elvebakk til Blikk Nett.

– Det er ikke så mange som er åpent skeiv på ungdomsskolen. Men de som tør er ofte veldig tøffe, så det finnes ungdommer der ute som vi vil ha kontakt med. Vi må bare finne dem – eller de må finne oss, forklarer han.

Fra ballettgutter til superhelter
Kenneth Elvebakk har en rekke filmer bak seg. Han har blant annet laget dokumentarfilmen Ballettguttene, som har gjort suksess på en rekke filmfestivaler og har blitt vist på NRK og kino. Filmen har vunnet en rekke priser, blant annet publikumsprisen under Tromsø Barnefilmfestival og beste dokumentar under The International Festival of Films on Art i Montréal, Canada.
– Jeg har reist rundt med Ballettguttene og vist den i Nordland og Oslo og Akershus, og da har jeg spurt lærere på ungdomsskoler om de har noen åpne skeive i klassen sin. Nesten uten unntak er svaret nei. Det forbauset meg, sier Elvebakk.

– Slik bør det ikke være og forhåpentligvis finnes det en superhelt der ute et sted.

Fra ungdomsskole til videregående
Filmens tittel, Det Vakreste, handler om å se det flotte i å være seg selv. Det å være skeiv er også vakkert og fint – og det vil filmskaperen vise når de finner superhelten.
– Vi vil bli kjent med vedkommende, være med gjennom ulike prosesser og når de finner ut av hvem de egentlig er. Vi vil gjerne følge en person i 1 til 2 år, og aller helst i overgangen fra ungdomsskole til videregående skole. Veldig ofte skjer det store ting når man skifter skole og at det som var vanskelig i ungdomsskolen viser seg å kanskje være lettere i videregående. Det handler om nye miljøer og nye venner.

Skeiv er den eneste fellesnevneren når jakten nå har startet.
– Det er fordi vi vil være så åpen som mulig. Vi vil komme i kontakt med dem som identifiserer seg som homofil, eller trans, lesbisk eller bifil. Det viktigste er at de ser at de selv er annerledes enn majoriteten og at de selv er komfortable med å fortelle verden at det er slik de er.

Ut av Oslo
Den som til sjuende og sist blir med i filmen er i trygge hender. Elvebakk har laget en rekke filmer med samme tematikk og mener det er en styrke at han selv er skeiv.
– Jeg tror det er lettere for meg å kjenne igjen en del av de prosessene unge skeive må gå gjennom, til tross for at det er lenge siden jeg var ung.

Elvebakk vil inspirere og vise skeive ungdommer at de ikke er alene. Det et paradoks at man i 2016 står overfor mange av de samme vanskelighetene og den store frykten som Elvebakk selv følte da han var ung og fant ut at han er skeiv.
– Vi trenger slike filmer for å gi inspirasjon til ungdom som føler annerledes. Men også de som ikke har tenkt tanken at de kanskje er skeive. Vi må ikke ta det som en selvfølge at alle er streite, sier han og forteller at det på mange områder har stått stille.

– Jeg trodde faktisk at det skulle være lettere å være åpen nå enn tidligere. Men det viser seg at det dessverre fortsatt er vanskelig for veldig mange – og spesielt i ungdomsskolen.

Det er ingen geografiske krav for å kunne delta i filmen.
– Vi drar gjerne langt nord eller langt sør i landet. Vi vil gjerne ut av Oslo hvis det er anledning til det, sier Kenneth Elvebakk til Blikk Nett.

Mer info om filmen finner du her: detvakreste.no