Del artikkel: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Den årlige sportskonkurransen X Games arrangeres i Oslo denne uka og samler ekstremsportutøvere fra hele verden. Den amerikanske freestylekjøreren Gus Kenworthy er blant utøverne.

X Games Oslo, som arrangeres av den amerikanske sportskanalen ESPN, samler verdens beste snowboardere, skikjørere og skateboardere som alle vil konkurrere om prestisjetunge medaljer og sette Oslo på actionsportskartet fra 24. til 28. februar.

Den største arenaen er på Tøyen der Big Air-finalen hvor både ski- og snowboardkjørerne konkurrerer. SuperPipe-finalene finner sted på Oslo Vinterpark på Tryvannshøgda, mens skateboard-arrangementene arrangeres i Skur 13 på Filipstad Brygge.

Godt over 100 utøvere fra hele verden samles i Oslo og 50 utøvere er allerede kvalifisert til finaler, blant dem er Norges egne Ståle Sandbech, Silje Norendal, Tiril Sjåstad Christiansen og Kjersti Buaas.

Actionhomo
USA stiller med X Games-gjengangeren Gus Kenworthy. Han er et kjent navn innen ekstremsport og konkurrerer i slopestyle. Kenworthy representerte USA under Vinter-OL i Sotsji i 2014 og hentet hjem en sølvmedalje. I X Games har Kenworthy til sammen to sølvmedaljer og en bronsjemedalje.

Gus Kenworthy (24) kom ut som homofil i oktober 2015 i et portrettintervju med ESPN – og ble med det den første mannlige actionsportsutøveren til å ta det steget.

I et intervju i marsutgaven av det britiske homomagasinet Attitude forteller Gus Kenworthy om veien ut av skapet, om homofobi i idretten og om Grindr …
«Jeg var langt inne i skapet», forteller Kenworthy til Attitude og sier at han var preget av frykt.

«Jeg var redd for å bli avvist og det er vanskelig å forutse folks reaksjoner. Jeg var redd for hva folk ville si, hvordan jeg ville bli oppfattet og hvordan de ville påvirke dynamikken min med andre utøvere».

Stolt rollemodell
Kenworthy forteller at han kom til et punkt og at han ikke ville skamme seg mer.
«Jeg ville ikke være feig. Før hadde jeg en plan om å vente til karrieren min var over. Men da ville jeg jo bare bekrefte at jeg skammet meg over å være skeiv. Jeg ville ikke skamme meg – jeg ville være en stolt rollemodell», sier Kenworthy til Attitude.

Selve følelsen av skam er noe mange skeive sliter med mener Kenworthy.
«Det er den triste sannheten. Men jeg håper og tror det er i ferd med å endre seg. Jeg tror skammen henger sammen med den følelsen av å være annerledes enn alle andre. Man føler seg som en outsider og det er fortsatt tabu å snakke om homofili.»

Grindr?
Gus Kenworthy har ikke tapt på å være åpen og stolt. Men han legger ikke skjul på at det fortsatt er homofobi i idrettsmiljøet.
«Men mye av det er basert på uvitenhet og at det ikke er så mange åpne utøvere.»

De som måtte følge Gus Kenworthy på Snapchat vet at han har vendt nesen mot Norge og Oslo. Han er populær også på Instagram.

Men hvis du åpner Grindr denne uka og håper at Kenworthy skal dukke opp i nærmeste omkrets – ja da håper du forgjeves.
«Jeg har ikke noe i mot Grindr, absolutt ikke. Mest fordi jeg dater for tiden og det er fortsatt i startfasen og jeg vil ikke jinxe det. Det er grunnen til at jeg ikke bruker datingapper», forteller Kenworthy og legger til,

«Hvis datingen skulle vise seg å ikke bli noe mer, så ender jeg nok opp på Grindr jeg også».

Mer info: X Games Oslo